AMSTERDAM - Felle kleuren beheersten de couturecollectie van Frans Molenaar. In het Amstelhotel in Amsterdam presenteerde de couturier zondagmiddag zijn visie op de zomer.

Ook lanceerde hij zijn haute couture tuinmeubellijn. Fauteuils in zwart witte strepen en zwarte parasols met een witte zoom.

Met op rij één de powervrouwen van Nederland, Sylvia Toth, Neelie Smit en Rita Verdonk, liet Molenaar zien dat zijn mode tijdloos is.

Beige mantelpakjes met klokkende rokken, een petrolblauwe trenchcoat boven een geruite broek, een robe manteau in gifgroen. Grote hoeden en pothoedjes gaven de look glamour. Zijn collectie verlangde naar verre cruises en Zuidfranse oorden.

Weglaten

Molenaar is op zijn best in de kunst van het weglaten. Zijn stofkeuze van cool wool, linnen, zijden en satijn zet hij in bij klassieke belijningen en elegante silhouetten. De grafische dessins deden denken aan de tijd van Sophia Loren in de jaren '60.

Zijn rokken met klokkende jasjes op de rug maakten echter een groteske indruk. Model Kim Veenstra ontlokte applaus toen zij in een wijde satijnen cocktailjurk ronddraaide op de catwalk waardoor het publiek zicht kreeg op haar bilwerk.

Mantelpakje

Neelie Smit vond het een prachtige collectie. "Ik ben niet zo van het gifgroen, maar het donkerblauwe mantelpakje met ruches zou ik wel willen hebben."

Of ze een trouwe Molenaarfan is? "Het voordeel van zijn pakken is dat je er 20 jaar mee kunt doen, dus ik hoef niet elk seizoen naar zijn salon. Aangezien ik weinig tijd heb om te winkelen, heb ik een vast adres in Den Haag die mijn kleding uitzoekt."

Verdonk

En voormalig minister Rita Verdonk, zelf gekleed in een fuchsia jas, vindt de kracht van Molenaar dat hij mooie contrasten aanbrengt.

"Een satijnen rok met een jasje van gobelinstof en dan liefst in het roze want dan past het ook nog bij de jas die ik nu aan heb. Of ze zelf een Molenaar in de kast heeft? "Nee, maar als ik een mooie baan in het bedrijfsleven krijg, dan ga ik er zeker een kopen."