AMSTERDAM - In de Stadsschouwburg in Amsterdam is dinsdagavond met het tradionele Boekenbal de aanloop genomen naar de 73ste Boekenweek (12 tot en met 22 maart). De week zelf heeft als thema Van oude menschen, naar het beroemde boek van Louis Couperus, het Boekenbal koos voor Eeuwig Jong.

De auteur van het Boekenweekgeschenk De Pianoman, Bernlef, en Renate Dorrestein die het Boekenweekessay Laat me niet alleen schreef, waren als eregasten uitgenodigd op het feest voor auteurs, uitgevers, boekverkopers en bibliothecarissen.

Ezelinnenmelk

Alle genodigden hadden vooraf een flesje badcrème met 'verjongende' ezelinnenmelk gekregen, om er voordelig uit te zien. In de centrale foyer van het theater was het 'wellness-resort Forever Young' ingericht, met speciaal voor ouderen een bad van -wederom- ezelinnenmelk.

De Vlaamse auteur/theaterman Tom Lanoye tekende met actrice Kitty Courbois, musicus Hans Dulfer & band, de Vlaamse acteur Jan Decleir en de Vlaamse zanger Will Tura voor het openingsprogramma.

Storingen

Dat openingsprogramma werd aanvankelijk flink ontsierd door storingen in de geluidsinstallatie. Zoemende en rondzingende microfoons verstoorden met name een declamatie van Jan Decleir, die overigens geen krimp gaf en heldhaftig doorging.

Moderator van de avond was Tom Lanoye, wiens naam door voorzitter Bert de Groot van de organisatie om te beginnen al verkeerd werd uitgesproken.

Toen behalve het geluid ook een beeldscherm leek te haperen, werd het Lanoye bijna teveel: "Het enige wat het hier doet, is die boom", knorde hij wijzend op een nepwilg op het toneel.

De Jonge

Ook een aantal gasten in de zaal werd het te dol. Enkelen, onder wie Freek de Jonge, verlieten de zaal.

Aan het eind kwam het toch nog goed. Een 'remake' van Lanoye van Romeo en Julia, gespeeld door Kitty Courbois en Jan Decleir in een invalidenlift, verliep vlekkeloos.

Dat was waarschijnlijk vooral ook een opluchting voor de populaire Vlaamse zanger Will Tura, die voor het eerst in zijn lange loopbaan in Amsterdam optrad en een muzikale bijdrage leverde aan de scène. Aan het slot relativeerde Lanoye dat het allemaal 'niet deerde' en dat het tijd was om te gaan feesten.

Na het programma krioelen de vele feestnummers op het jaarlijkse Boekenbal zoals altijd in alle gangen en foyers. Het 'Ajaxterras' van de schouwburg was deze keer een 'Hang-Oud': een hangplek voor ouderen.

Boekenbal 2008