TOKYO/BOEDAPEST - Na klachten van Japanners maakt een Hongaars televisiestation een einde aan de goulash-variant van Ushi en Van Dijk, het SBS6-programma waarin Wendy van Dijk vermomd als Japanse journaliste interviews afnam.

De commerciële omroep TV2 deelde de Japanse ambassade in de Hongaarse hoofdstad Boedapest mee de gewraakte reeks van het scherm te halen. De plaatselijke Japanse gemeenschap en Japanse diplomaten in Hongarije uitten herhaaldelijk hun ongenoegen over de persiflage op Japanners. De Japanse ambassade diende vorige maand een officieel bezwaar in bij het Hongaarse ministerie van Buitenlandse Zaken, aldus het Japanse persbureau Kyodo.

In de uiterst populaire tv-show interviewt een vrouw, verkleed als een tweede Ushi met zwarte Japanse haardracht, valse tanden en donkere bril, allerlei Hongaarse beroemdheden. In het programma Micuko wordt ook de draak gestoken met Japanse gebruiken en eigenaardigheden.

TV2, eigendom van het Scandinavische SBS, wil de uitzendingen van Micuko in ieder geval drie maanden onderbreken. In de tussentijd wordt aan een nieuwe naam en een nieuwe formule gewerkt.