UTRECHT - In een volgepakt Beatrix Theater in Utrecht is zondagmiddag de musical Dirty Dancing in première gegaan. Het gaat om een Nederlands gesproken theaterproductie naar de beroemde Amerikaanse film, met in het Engels gezongen, reeds langer bestaande liedjes.

De film kwam van de week nog in het nieuws omdat bekend werd dat hoofdrolspeler Patrick Swayze, die met Dirty Dancing in 1987 zijn doorbraak beleefde, lijdt aan alvleesklierkanker. De Nederlandse musical wordt opgevoerd door Joop van den Ende Theaterproducties. Van den Ende zelf was overigens niet bij de premiere aanwezig. De theaterproducent werd vorige week gedotterd nadat hij last had van klachten op zijn borst.

De oerpremière van de musical naar de film was op 18 november 2004 in Sydney. Script en concept zijn van Eleanor Bergstein, de regie is in handen van James Powell. De choreografe is Kate Champion, de muzikale leiding van Conrad Helfrich. De Nederlandse teksten zijn van Laurens Spoor.

Film

Bergstein schreef ook het originele filmverhaal, zich baserend op de vakanties met haar ouders in een natuurpark in de zomer van 1963. In haar verhaal verschijnt daar een aantrekkelijke dansleraar ten tonele, waardoor het met de rust aangenaam gedaan is. Het was destijds zwijmelen geblazen in de bios en de dansscholen voeren wel bij de kaskraker.

Nederland is na Australië, Nieuw-Zeeland, Engeland, Duitsland en Canada het zesde land in de wereld waar de theaterversie van Dirty Dancing te zien is.

De cast van deze Dirty Dancing bestaat uit 39 mensen, onder wie Martin van Bentem (Johnny Castle), Jette Carolijn van den Berg (Baby Houseman), Chris Tates (Jake Houseman) en Anouk van Nes (Marjorie Houseman).