AMSTERDAM - De John Kraaijkamp Musical Awards zijn maandagavond in de Amsterdamse RAI uitgereikt. De musical The Sound of Music heeft drie prijzen gewonnen. De musical werd beloond met een award voor beste vrouwelijke en mannelijke hoofdrol en voor beste ontwerp.

De 3 Musketiers kreeg ook een prijs in de categorie beste ontwerp en legde tevens beslag op het bronzen beeld en de bijbehorende 2500 euro voor beste vrouwelijke bijrol. Ook de musical Tyl Uilenspiegel ging met twee awards naar huis, die voor beste mannelijke bijrol en voor aanstormend talent.

Saturday Night Fever sleepte de ANWB Publieksprijs voor beste musical in de wacht. De musical Kikker kreeg het beeld voor beste inhoudelijke creatie uitgereikt.

Bovendien werd de Amerikaanse entertainer Liza Minnelli (57) maandagavond onderscheiden op het Musical Awards Gala. Zij ontving de zogenoemde Cubus Oeuvre Award voor haar hele loopbaan. De prijs is goed voor 12.500 euro.

In de RAI dongen dertien musicals mee naar een award in negen categorieën. De musicals The Sound of Music en De 3 Musketiers waren beide zeven keer genomineerd. Na deze musicals volgde She Loves Me met vier nominaties. Alladin, Fosse en Tyl Uilenspiegel hadden allemaal twee nominaties en Copacabana, Doornroosje, Home, Kikker, Nonsens, Saturday Night Fever en Sinatra: That's Life ieder één.

De jury van de musicalprijzen bestond uit Anne-Wil Blankers, Jaques d'Ancona, Hans van Willigenburg en Tom Odems. Voorzitter is Rob Wiegman, directeur van het Luxor Theater in Rotterdam. Theaterproducent Joop van den Ende twijfelde vorig jaar of hij door wilde gaan met het gala. Theatercritici gaven kritiek op de trofeeën en dan vooral op de manier van jurering. Na de show in besliste hij dat hij door wilde gaan. "Als ik de blijdschap en ontspanning van de winnaars en de sublieme keuzes van de jury zie, dan moet ik wel een gek zijn als ik stop met iets dat zo bijzonder is geworden", zei Van de Ende destijds.