HILVERSUM - Na twintig maanden komt de Gouden Kooi op 22 mei tot een einde. Dat heeft RTL maandag bekendgemaakt. Al maanden werd gespeculeerd over een vroege dood van de spraakmakende realityserie.

Ongeveer 700.000 mensen volgen dagelijks de belevenissen van 'miljonairs' als Brian, Huub en Amanda. Ze wonen in een met camera's volgehangen landhuis in Eemnes en veel is toegestaan om een ander uit die woning weg te pesten.

De laatst overgeblevene zou, in het aanvankelijke plan van bedenker John de Mol, de villa mogen houden plus een aanzienlijk geldbedrag.

Argument

Voordat de kandidaten het huis in gingen is hen verteld dat in geval van kijkcijfer- of zenderperikelen de show een ander einde zou kunnen krijgen. Door het stopzetten van Talpa/Tien gebruikt de RTL-leiding nu dat argument om er een einde aan te breien.

Villa

Hoe de winnaar precies wordt bepaald is nu nog geheim, aldus een RTL-woordvoerster maandag. Wel is duidelijk dat het huis niet meer te winnen valt. "Die villa konden ze pas winnen vanaf twee jaar na het begin van de show", legt de zegsvrouw de spelregels nog eens uit. De realitysoap ging op 1 oktober 2006 van start.

De vijf huidige 'miljonairs' maken kans op de hoofdprijs van 1 miljoen euro en 1000 euro per dag dat ze in de 'kooi' hebben gezeten (minus aftrek van boetes bij wangedrag). Brian heeft als enige van de huidige bewoners vanaf het begin in het huis gewoond (525 dagen).

Kritiek

In 2006, toen tien zogenoemde miljonairs hun intrek namen in de villa, kreeg de show van John de Mol veel kritiek te verduren. Zo zou de opzet van de Gouden Kooi de kandidaten aanzetten tot geweld en intimidatie. Toen Tien vorig jaar werd overgenomen door RTL Nederland, verhuisde de realitysoap naar RTL 5.

Datum

De Gouden Kooi trok gemiddeld ongeveer 500 duizend kijkers. RTL-topman Fons van Westerloo beweerde eerder dat het dagelijkse programma eind 2007 van de buis zou worden gehaald. In november bevestigde RTL dat er inderdaad een zou einde komen aan De Gouden Kooi, maar toen was nog onbekend wanneer.

Opvolger

In het najaar komt RTL5 met een "waardige opvolger" van De Gouden Kooi. John de Mol mag die ontwikkelen. Omdat de villa niet wordt weggeven bestaat de mogelijkheid dat de nieuwe reeks ook op die plek wordt gefilmd.

Emotioneel

De bewoners van het landhuis is maandagmiddag verteld dat er sneller dan oorspronkelijk bedacht een einde komt aan de tv-reeks. "Daar werd heel wisselend op gereageerd", aldus de RTL-zegsvrouw.

"Sommige mensen waren heel emotioneel en moesten huilen. Anderen waren eigenlijk wel opgelucht, zo bleek. Uiteindelijk ging er een fles champagne open om toch maar te 'vieren' dat er een beslissing is gevallen."