LONDEN - De Britse prins Harry is na tien weken vechten tegen de Taliban in Afghanistan in Groot-Brittannië teruggekeerd. Hij is zaterdag aangekomen op het militaire vliegveld Brize Norton, nabij Oxford.

Kroonprins Charles en prins William wachtten hem daar op. De prins vertrok vrijdag vanuit het Aziatische land.

Het ministerie van Defensie vond het niet verantwoord Harry te laten blijven nadat bekend was geworden dat hij in de provincie Helmand meevocht in het Britse leger. Londen wilde voorkomen dat de 23-jarige prins een doelwit zou worden van de opstandige Taliban of dat zijn collega's extra gevaar zouden lopen.

Frontlinie

Het nieuws over de aanwezigheid van Harry in de frontlinie lekte donderdag uit via Drudge Report, op internet. Britse media waren al op de hoogte, maar hadden gehoor gegeven aan het verzoek van Londen te zwijgen.

Een trotse Charles liet voor de zender SKy News weten "enorm opgelucht" te zijn. "Ik begrijp nu wat andere families moeten doorstaan", aldus de vader van Harry. Het was volgens de kroonprins lastig om tien weken lang zijn mond te houden over de missie van zijn jongste zoon.

Militairen

Het toestel kwam vertraagd aan in Oxford omdat het eerst nog drie zwaargewonde militairen moest afleveren in Birmingham. Het was een reguliere vlucht vanuit Afghanistan. Ruim 150 andere militairen zaten ook in het vliegtuig.

Harry zei dat hij het naar zijn zin had in Afghanistan. "Ik wil niet rondhangen in het Windsor-paleis, want over het algemeen houd ik niet zoveel van Engeland en het is prettig om uit de buurt van de pers en de kranten te zijn", aldus de prins.