HILVERSUM - Een beetje Idols, wat taferelen uit de film The Full Monty en een jury die beoordeelt welke Nederlandse man goed uit de kleren kan gaan. Goed husselen, en dan heb je een nieuw tv-programma. Dat dacht Yorin ook, en dat station zendt daarom vanaf maandag (21.30 uur) het nieuwe programma Starstrippers uit.

In het programma gaan presentatoren Froukje de Both en ex-danser Gary Carter op zoek naar het ultieme mannelijke sekssymbool. Honderden mannen hebben zich aangemeld bij de zender of zijn door de makers gevonden op erotiekbeurzen, bouwplaatsen en voetbalvelden. In een dansschool worden ze onderwezen in de beginselen van het strippen, waarna ze voor het oog van de jury uit de kleren gaan.

Poedelnaakt krijgt de kijker ze niet te zien, want het gaat Yorin om de (theater)kunst van het verleiden; de tease binnen de striptease. Na elke aflevering gaan twee kandidaten door naar de finale. In elke aflevering wordt een bepaald type man gezocht (onder meer een pretty boy, een ruwe man en mister Universe). De mannen die ook in de finale op de been blijven, worden samengebracht in een stripgroep die het land gaat rondtrekken voor optredens.

In de zoektocht naar striptalent kregen de makers te maken met zeer uiteenlopende ego's. "Als ik er goed uit zou zien, zou ik best mee willen doen", zei de ene ondervraagde in een kroeg. Of: "Je wil mij echt niet in m'n nakie zien." Anderen waren juist zeer zelfverzekerd: "Ik ben trots op m'n lichaam en dat wil ik best delen."

Froukje de Both vindt het hoog tijd worden dat Nederlandse mannen (bijna) bloot op de buis verschijnen. "Meestal moeten wij vrouwen het toch doen met beelden uit buitenlandse shows als Baywatch. We willen nu wel eens zien welk vlees we in de Nederlandse kuip hebben."

Volgens De Both is het programma heel beschaafd en zeker niet ranzig. "We willen gewone mannen sexy in beeld brengen en dat is naar mijn mening best gelukt. Tijdens de opnames was het soms moeilijk niet te lachen, maar die jongens doen het zichzelf aan. Na afloop van de draaidagen had ik altijd leuke gespreksstof voor afspraken met mijn vriendinnen."