AMSTERDAM - Ton van Royen heeft definitief een streep gezet onder zijn televisiecarrière in Nederland. De journalist-programmamaker is in Portugal een eigen bedrijf begonnen dat onder meer videoportretten en tv-documentaires maakt van particulieren.

Van Royen (46) werkte sinds 1987 onder meer voor de VPRO-radio, Radio Noord-Holland, De Krant Op Zondag en de Amsterdamse zender AT5.

Burgemeester

Eind jaren '90 wilde hij een poging doen burgemeester van Amsterdam te worden. Dat plan strandde omdat de politiek het gekozen burgemeesterschap verwierp.

Voor SBS6 presenteerde Van Royen programma's als Waar Stem Ik Op, De Bus, Temptation Island en Stem van Nederland. Ook volgde daar zijn spraakmakende reportageprogramma TON. Na zes seizoenen TON vond Ton het welletjes en hij vestigde zich - in navolging van zijn vrouw Heleen en kinderen - definitief in Portugal.

Op het privéterrein van de Van Royens ontvangt hij particulieren die zichzelf graag vereeuwigd zien op beeld. "Ieder mens heeft een verhaal dat het waard is om verteld te worden", aldus Van Royen.