AMSTERDAM - De musical 'Billie Holiday' gaat langer door. De voorstelling met Ruth Jacott in de rol van de legendarische zangeres wordt een maand verlengd en eindigt op 17 mei in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

Dat heeft V&V entertainment dinsdag bekendgemaakt.

Producent Albert Verlinde noemt de afsluiting in Carré heel speciaal. "Ruth is haar carrière in Carré begonnen met 'Cats' en ze hoort daar ook gewoon. Ruth is een kind van Carré."

Droom

Jacott beaamt dat Carré een speciaal plekje in haar hart heeft. "Het theater omarmt je", zegt ze. "Een afsluiting van een tournee in Carré is aan de ene kant een droom en aan de andere kant de terechte plek om Billie Holiday te eren."

Succes

Verlinde is dolblij met de verlenging van de musical, die op 17 december in première ging. "Het is een kleine musical en eerlijk gezegd had ik dit overweldigende succes niet verwacht", vertelt hij.

"We hebben een nieuw script laten schrijven door Pieter van de Waterbeemd en daarmee onze nek meer dan uitgestoken. Als vervolgens de reacties zo overweldigend zijn en mensen letterlijk in de rij staan voor kaarten kun je niet anders dan trots zijn."

Zwaar

Het liefst zou Verlinde nog wel een jaar willen doorgaan met de musical, maar niet zonder Jacott, die volgens hem dé Billie Holiday is. "Het is voor Ruth te zwaar om nog langer door te gaan", stelt de producent. "Ze staat de hele avond op het podium en de musical is een zware aanslag op haar stem."

"Als ik ergens aan begin, ga ik er tweehonderd procent voor", licht Jacott toe. "Ik moet de kar trekken, maar het is vocaal en fysiek zwaar. Een maand verlenging is nog te overzien, maar het moet ook niet langer duren. Ik heb ook zin om weer met mijn eigen projecten aan de gang te gaan."

In april verschijnt 'A touch of Latin', het nieuwe album van de zangeres, en ze wil eind dit jaar weer een tournee gaan doen.

Rust

Jacott sluit niet uit dat ze in de toekomst nog op de planken staat als 'Billie Holiday'. "Ik kan me best voorstellen dat ik na een periode van rust nog eens terugkeer met Billie Holiday. Zeg nooit nooit", vertelt ze.

Ook bestaat de mogelijkheid dat Verlinde met zijn musical de landsgrenzen overgaat. "Daarover moeten we eerst nog eens gaan praten", zegt hij.

Footloose

Verlinde heeft alweer nieuwe projecten op stapel staan. In het nieuwe seizoen komt 'Footloose' op de planken. Verder werkt Pieter van de Waterbeemd aan een script voor een musicalversie van Ja Zuster Nee Zuster, die naar verwachting over anderhalf jaar in de theaters te zien is.

Ook zijn er plannen voor een musical over Vincent van Gogh, die over twee of drie jaar af moet zijn.