LOS ANGELES - De Amerikaanse acteur Roy Scheider, vooral bekend door de haaienfilm Jaws (1975), is op 75-jarige leeftijd in Little Rock (Arkansas) overleden.

Hij speelde in de uiterst succesvolle thriller van regisseur Steven Spielberg over een mensenetende haai een commissaris. Amerikaanse media maakten het overlijden van Scheider maandag bekend.

Met The Curse Of The Living Corpse begon de filmloopbaan van Scheider. Het grote publiek kreeg hem pas echt in de smiezen met Klute, opnieuw een thriller.

Daarin speelde hij de rol van Frank Ligourin. Met The French Connection (naast Gene Hackman) verdiende hij zijn eerste Oscar-nominatie.

The Deer Hunter

Na het succes van de eerste Jaws-rolprent speelde hij ook in Jaws 2. Hij wilde dat eigenlijk niet, maar had een contract met de Universal-studio voor drie films. Omdat hij daar eerder al een film had afgewezen (The Deer Hunter) ging hij toch maar in zee voor Jaws 2. Later verklaarde de acteur dat hij spijt had van het afwijzen van The Deer Hunter.

Om te ontsnappen aan politierollen en films met hongerige haaien ging hij spelen in All That Jazz. Daarin kroop hij in de huid van choreograaf, womanizer en drugsverslaafde Joe Gideon. Het was weer een grote hit voor Scheider en het leverde hem zijn tweede Oscar-nominatie op.


De trailer uit 1975