NEW YORK - Acteur Heath Ledger is overleden door "overmatig medicijngebruik". Dat hebben autoriteiten in New York woensdag meegedeeld. Ledger werd twee weken geleden dood aangetroffen in zijn appartement in die stad.

De medicijnen waren overigens wel voorgeschreven door een arts, maar door verkeerd gebruik was er sprake van acute vergiftiging, concluderen de onderzoekers.

Deskundigen

De deskundigen vonden zes verschillende soorten medicijnen in het lichaam van Ledger, die onder meer furore maakte als homoseksuele cowboy in de film Brokeback Mountain.

Op 22 januari werd de Australiër dood aangetroffen in zijn bed. Hij lag daar naakt, met naast hem slaap- en kalmeringspillen en pijnstillers.

Dodelijke cocktail

Door die verschillende middelen door elkaar in te nemen, onstond een dodelijke cocktail, is de strekking van het onderzoeksrapport.

"We komen tot de conclusie dat de dood een ongeluk is, voortkomend uit het medicijnmisbruik", zeggen de onderzoekers.

Williams

Ledger had tot voor kort een relatie met actrice Michelle Williams. Samen hebben ze een dochtertje, Matilda (2).

Volgens sommigen had Ledger het heel moeilijk met de scheiding en miste hij zijn dochter erg.

Ouders

Via de site van showbizzblad People hebben de ouders van Ledger woensdag een verklaring gegeven. Ze wijzen erop dat hun "jongen" is gestorven aan een combinatie van voorgeschreven medicijnen en dus niet aan een teveel van één soort pillen.

Speculaties

"Deze onderzoeksresultaten zorgen ervoor dat er een eind kan komen aan alle speculaties. Maar de prachtige geest van onze jongen en voortdurende herinnering aan hem zal altijd in onze harten blijven", staat onder meer in de verklaring.

Ze vervolgen hun verklaring met een oproep aan media, waar ook ter wereld, om ze met rust te laten zodat ze in besloten kring kunnen rouwen om hun verlies.