LOS ANGELES - Het Amerikaanse glamourblad Vanity Fair heeft haar Oscarfeest afgelast. Dat heeft het magazine dinsdag op haar website bekendgemaakt.

Het Vanity Fair-feest wordt beschouwd als het belangrijkste glamourevenement in de aanloop naar de Oscaruitreiking, die eind februari plaatsvindt.

Het blad heeft besloten het feest af te gelasten in verband met de schrijversstaking die Hollywood al ruim drie maanden teistert.

"We feliciteren alle genomineerden en hopen iedereen volgend jaar weer te zien", staat in een verklaring te lezen.

Overleggen

Het besluit van Vanity Fair is opmerkelijk, omdat de afgelopen week juist steeds meer geluiden in de media verschenen dat de filmproducenten en de schrijvers in diverse overleggen nader tot elkaar waren gekomen.

De meer dan 12.000 schrijvers eisen een vergoeding voor de verspreiding van films en series via dvd en internet.

Golden Globes

Eerder werd de uitreiking van de Golden Globes al afgelast vanwege de staking. De Amerikaanse filmindustrie vreest dat ook de Oscarceremonie er aan moet geloven als er over ruim twee weken nog geen akkoord is bereikt.

Het niet doorgaan van de uitreiking zou extra wrang zijn omdat de beroemdste filmprijs ter wereld dit jaar zijn tachtigste verjaardag viert.

Noodscenario

Het productieteam achter de Oscaruitreiking liet van de week al weten een noodscenario achter de hand te hebben wanneer de ceremonie niet door mocht gaan.

Het alternatieve uitzendplan bevat onder meer een documentaire over de geschiedenis van de Oscars.