AMSTERDAM - Koningin Beatrix heeft de feestelijke matinee in Theater Carré in Amsterdam vrijdag ervaren als "fantastisch" en "een enorm feest".

Na afloop van het matinee ter gelegenheid van de verjaardag van koningin Beatrix (70) en prinses Margriet (65) mengde de vorstin zich onder de jonge kunstenaars.

"Jullie laten zien dat jullie ervoor gaan", zei Beatrix tegen de jongeren.

Studenten

Circa 150 studenten van opleidingen voor podiumkunsten traden op voor de jarige zussen en hun gasten, in een programma dat werd gepresenteerd door Ivo Niehe.

Zo werden onder meer composities ten gehore gebracht van Béla Bartok, Franz Liszt en Wolfgang Amadeus Mozart en choreografieën gedanst van Jirí Kylian.

Ook stond er een bigband met jazzmuziek op het programma, samengesteld uit leerlingen van het Prins Claus Conservatorium uit Groningen.

Familie

Op het verjaarsfeestje van de koningin waren bijna alle familieleden van de vorstin aanwezig, onder wie Christina en Irene.

Ook Carel Hugo de Bourbon de Parme, vader van prinses Margarita en ex-man van prinses Irene, was aanwezig. Margarita had haar nieuwe vriend meegenomen, Tjalling ten Cate.