DEVENTER/WIJHE - Koninginnedag 2003 heeft zich niet van de wijs laten brengen door het slechte weer dat rond het middaguur boven Nederland losbarstte. De koninklijke familie hield het tijdens het bezoek aan Wijhe droog, in Deventer evenwel viel de regen later met bakken uit de hemel. Het leek niemand te deren.

Bekijk video: Jim en Jamai op het museumplein.

Bekijk video: Verregende Koninginnedag in Amsterdam.

Voor de vorstin begon de dag vrolijk: prins Bernhard had een Mexicaans dans- en zanggezelschap naar paleis Huis ten Bosch gestuurd. Om kwart voor zeven 's ochtends trad dat al voor haar deur op. Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima en andere leden van het Koninklijk Huis vertrokken later in de ochtend naar het Overijsselse dorp Wijhe, waar circa 40.000 belangstellenden de Oranjes, de optredens en manifestaties gadesloegen. De politie had weinig te doen.

Met een half uur vertraging vertrok het gezelschap over de IJssel per catamaran naar koek- en boekenstad Deventer. Daar hadden zich ondanks het slechte weer 100.000 mensen langs de route verzameld. Hier verrichtte de politie negen aanhoudingen. De koningin besloot het bezoek aan Overijssel met een kort dankwoord, gericht aan de talloze mensen die de dag tot een 'fantastisch' evenement hadden gemaakt.

Amsterdam

Elders in het land reageerden de onderdanen wat minder enthousiast op het weer. Zo schatte de politie in Amsterdam het aantal bezoekers dat op vrijmarkt en andere festiviteiten afkwam, op maximaal 350.000. Een jaar geleden waren dat er ruim 100.000 meer. Veel 'marktlui' pakten aan het begin van de middag de spulletjes maar weer in. Alles verregende en de bezoekers gingen liever naar het Museumplein, waar diverse artiesten optraden.

De spoorwegen schatten het aantal reizigers dat op het Centraal Station in de hoofdstad arriveerde, op 125.000. Twee jaar terug was er sprake van een enorme chaos op het station. Evenals in 2002 verliep de verwerking van de reizigers dit jaar soepel. Ongeveer bezoekers kwamen aan op het Amstelstation.

Utrecht

Ook op de andere grote vrijmarkt, die in Utrecht, was het rustiger dan vorig jaar. De horeca was desondanks tevreden, aangezien veel kooplustigen tijdens de hoosbuien een café invluchtten. De gemeente had dit keer een vergunningsplicht voor de handelaren ingevoerd. Daar waar in voorgaande edities verkopers nogal eens ruzie kregen over de plek voor hun waren, verliep deze Koninginnedag in dit opzicht rustig.

De politie in Utrecht had het eerder drukker gehad met ongeregeldheden. Tijdens de vrijmarkt, die dinsdagavond al was begonnen, werden veertig aanhoudingen verricht. De bekende KoninginneNach in Beatrix' woonplaats Den Haag begon rustig en vredig, doch eindigde later in de nacht met enkele rellen en vechtpartijen. De politie pakte 64 mensen op. Rotterdam had volgens de politie "een heel erg rustige" Koninginnedag. De gemeente hanteerde een stringent alcoholbeleid waarbij alleen bij kroegen getapt en gedronken mocht worden.

De Keuringsdienst van Waren was over het algemeen tevreden over de kwaliteit van het voedsel dat op vrijmarkten te koop werd aangebonden. Rotterdam en Utrecht scoorden veel beter, maar Amsterdam iets slechter dan in 2002.

Enquêtes over het koninklijk huis beginnen te behoren tot de tradities van Koninginnedag. De affaire met prinses Margarita heeft het enthousiasme van de bevolking enige tijd getemperd, maar inmiddels blijkt weer 86 procent tevreden te zijn met de Oranjes. Tegelijk vindt een kleine meerderheid (57 procent), dat erfopvolging niet meer van deze tijd is, zo blijkt uit een enquête van het Nipo in opdracht van NOS Actueel.

Onderzoek

Een onderzoek van Intomart voor het Algemeen Dagblad wijst uit, dat de helft van de Nederlanders vindt dat Beatrix Koninginnedag anders zou moeten vieren. Geen afgesproken programma's meer, maar onverwachte bezoeken her en der in het land. Dat zou pas een goed beeld geven van de manier waarop het volk het feest viert.