LONDEN - Kaal of niet, ongesteld of niet, nieuwe liefde of niet: Britney Spears is geld waard. Veel geld, becijfert het tijdschrift Portfolio in zijn uitgave van februari.

Haar leven mag er dan uitzien als de beroerdste aflevering uit een slechte soapserie, voor velen is het 'bedrijf-Spears' een goudmijntje. Ze is vermoedelijk meer waard dan welke ster ook ter wereld.

Haar persoonlijke fortuin ligt rond de 80 miljoen euro, zo blijkt uit gerechtelijke stukken die zijn ingediend in haar voogdijzaak. Maandelijks komt daar zo'n 460.000 euro bij.

Malaise

Spears verkocht tot nog toe wereldwijd 83 miljoen cd's. Zelfs haar album uit 2007 scoorde goed, ondanks dat de persoonlijke malaise toen al was toeslagen. Haar tournees brachten 94 miljoen euro in het laatje.

Om op een feestje of evenement te verschijnen, dient de gastheer volgens Portfolio rond de 200.000 euro op Spears' rekening over te maken.

Marktwaarde

De fascinatie voor de gevallen ster neemt toe, daarmee haar marktwaarde, en dus de opbrengsten voor derden. Een nachtclub in Las Vegas verkocht stoelen aan een tafel naast Britney voor 31.000 euro per stuk.

Elizabeth Arden heeft voor 63 miljoen euro aan Britney-parfums verkocht en PepsiCo vond de voor een kortlopende advertentie betaalde paar miljoen dubbel en dwars waard.

Fotobureau

Een foto brengt tussen de 200 euro (een slecht gelukt kiekje op straat) en 100.000 euro (een wat beter gelukt kiekje op straat) op. Een fotobureau dat Spears met een heel team 24 uur per dag volgt, zegt daarmee eenderde van zijn totale inkomsten te genereren.

Een glossy met Britney op de cover verkoopt doorgaans 33 procent meer dan als ze er niet op staat.

'Britney grootste goudmijn'