AMSTERDAM - John Travolta is zijn goede vriend Tom Cruise te hulp geschoten. Cruise ligt onder vuur wegens zijn betrokkenheid bij de Scientology-kerk sinds vorige week een filmpje uitlekte waarin de acteur het gedachtegoed van de omstreden beweging ophemelt.

Travolta vindt dat de kritiek van de media veel te ver gaat. "Iedereen heeft het recht te geloven wat hij wil", zegt hij tegen het Amerikaanse blad People.

Uit het filmpje, dat voor intern gebruik bedoeld was, komt Cruise naar voren als een fundamentalistisch aanhanger van de Scientology-leer. Hij maakt duidelijk dat voor hem alleen geloofsgenoten ertoe doen.

Grappen

Cruise werd eerder al verdedigd door zakenpartner en filmproducente Paula Wagner. "Het is heel makkelijk om grappen te maken over een filmpje dat totaal uit zijn verband is gerukt. Het neemt niet weg dat Tom Cruise een van de aardigste en meest hardwerkende mensen is die ik ooit heb gekend", zei ze tegen de Britse omroep BBC.

Travolta is zelf ook een aanhanger van de Scientology-leer. Samen met Cruise was hij in 2005 te zien in een aflevering van South Park, waarin de leer behoorlijk op de hak wordt genomen.