AMSTERDAM - In het Concertgebouw in Amsterdam heeft koningin Beatrix vrijdagavond haar 65ste verjaardag gevierd. Het Koninginnedagconcert is normaal op Paleis Noordeinde in Den Haag.

Vanwege het kroonjaar van de koningin is besloten het dit jaar grootser aan te pakken. Het Concertgebouworkest speelt muziek van Bach, Moessorgsky, Dargomisky en Sjostakovitsj. Dirigent is de cellist Mstislav Rostropovich, die als eeretoon voor de in oktober overleden prins Claus de Sarabande uit Cellosuite nr.2 van Johann Sebastian Bach ten gehore zal brengen.

Behalve koningin Beatrix zijn aanwezig Willem-Alexander, Máxima, Friso, zijn vriendin Mabel, Constantijn, Laurentien, Pieter, (zonder Margriet die voor het Rode Kruis op pad is), drie van zijn vier zonen, prinses Irene, haar ex-man Carlos Hugo en prinses Christina. Prins Bernhard sr gaat niet meer naar dit soort gelegenheden toe, prinses Juliana kan het niet meer.

Er waren 1.600 gasten uitgenodigd, onder anderen Kamer- en fractievoorzitters, de premier, ministers van staat, oud-premiers, staatsraden, commissarissen van de Koningin, de burgemeesters van de provinciehoofdsteden, Amsterdam en Delft. Verder zijn er vertegenwoordigers van tal van maatschappelijke organisaties en van de kunstwereld, onder wie Harry Mulisch en Jiri Kylian. Daarnaast heeft de koningin honderd leerlingen van conservatoria uitgenodigd.

Het concert wordt zaterdagmiddag integraal door de NOS-televisie uitgezonden.