AMSTERDAM - Brad Pitt heeft een Nederlands architectenbureau ingeschakeld om huizen te ontwerpen voor zijn project Make It Right in New Orleans.

"Brad Pitt is al langer fan van ons", vertelt Winy Maas, directeur van het Rotterdamse MVRDV, aan Novum Nieuws. De Amerikaanse stad werd in 2005 getroffen door de orkaan Katrina.

Prototype

Overleg met de wereldberoemde filmster was volgens Maas nauwelijks nodig. "We hoefden eigenlijk alleen maar ja te zeggen tegen het voorstel om voor de eerste 150 huizen die verrijzen in het verwoeste gebied een vijftal prototypes te ontwerpen."

Lower Ninth Ward

De 44-jarige acteur maakte vorig jaar bekend dat hij miljoenen investeert in het project om milieuvriendelijke en betaalbare huizen te bouwen in het verwoeste stadsdeel Lower Ninth Ward. Volgens Maas is het bouwproject een politiek statement.

"Het is een sympathiek initiatief dat erg mediagevoelig is", zegt hij. "De Amerikaanse media zitten er bovenop. Zelf ben ik al drie keer in New Orleans geweest om de lancering van het project bij te wonen en te overleggen met Brad Pitt en zijn staf."

"Politiek gezien is het erg interessant omdat de regering-Bush niets heeft gedaan voor de bewoners van New Orleans."

Water

Van de vijf ontwerpen die MVRDV heeft aangeleverd, wordt er in eerste instantie één uitgevoerd. Omdat door de natuurramp tachtig procent van de stad onder water kwam te staan, speelde water ook een grote rol bij de ontwerpen.

"Het punt is dat de levees, de dijkverhogingen rond de Lower Ninth Ward, nog steeds te laag zijn waardoor de kans op een overstroming nog steeds aanwezig is", legt Maas uit. "De nieuwe huizen worden op verschillende manieren verhoogd."

Angelina Jolie

Volgens de directeur is Pitt, die samen met zijn vriendin Angelina Jolie regelmatig in de bres springt voor minderbedeelden, nauw betrokken bij de uitvoering van het project.

"Brad Pitt is zelf continu aanwezig in de wijk om het project te begeleiden en de buitenwereld erbij te betrekken."

Uitvoering

Naar verwachting gaat de eerste paal over drie maanden de grond in, gevolgd door de bouw van de eerste dertien huizen waarvoor dertien internationale architectenbureaus een ontwerp hebben aangeleverd.

"Ons bureau werkt samen met een lokaal architectenbureau voor de technische uitvoering", zegt Maas. "Het project is een mooi voorbeeld van hoe een groot filmster invloed kan hebben op een figuurlijk kleine wijk."