PRETORIA - Het Zuid-Afrikaanse voormalige boegbeeld uit de strijd tegen de apartheid Winnie Madikizela-Mandela is donderdag schuldig bevonden wegens fraude en diefstal. Ook haar effectenmakelaar Addy Moolman werd schuldig bevonden, omdat ze samen 110.000 euro aan leningen bij de bank hebben verkregen op naam van niet-bestaande leden van de ANC-vrouwenafdeling, waarvan Winnie Mandela voorzitter is.

Mandela, de ex-vrouw van de vorige Zuid-Afrikaanse president, heeft steeds ontkend dat ze wetenschap had van de fraude. Ze beweert dat ze onbewust documenten heeft getekend die de fraude mogelijk maakte. Winnie Mandela en haar effectenmakelaar kunnen een gevangenisstraf van maximaal vijftien jaar krijgen.

Mandela wordt door haar aanhangers nog altijd 'Moeder des vaderlands' genoemd vanwege haar strijd tegen de apartheid. Haar tegenstanders hebben haar echter het etiket 'Loeder des vaderlands' opgeplakt, omdat ze al meermalen in aanraking is geweest met justitie. Ze werd in 1991 schuldig bevonden aan de ontvoering van een 14-jarige jongen, die daarbij de dood vond. Onlangs raakte ze verwikkeld in verschillende financiële schandalen.