AMSTERDAM - Prinses Diana omschreef haar relatie met Dodi al Fayed twee weken voor haar dood als 'zo goed als over'. Dat zei een vriend van de familie maandag tijdens een verhoor in het nieuwe gerechtelijk onderzoek naar het auto-ongeluk dat het stel in 1997 fataal werd.

Rodney Turner voegt daaraan toe dat Diana zich tegenover andere vrienden mogelijk wel positief heeft uitgelaten over de relatie.

Turner, een autohandelaar en goede vriend van de familie van Diana, had de prinses laten weten tegen haar relatie met Dodi te zijn. Dat kwam omdat hij geen fan is van de vader van Dodi, Harrods-eigenaar Mohammed al Fayed.

Complot

Ondanks de uitspraak van Diana medio augustus van dat jaar, zocht ze Dodi later die maand op tijdens een vakantie in Zuid-Frankrijk. Op 31 augustus kwamen ze om toen de auto waarin ze zaten tegen een pilaar botste in een tunnel in Parijs.

Moslim

Mohammed al Fayed had op het nieuwe onderzoek aangedrongen omdat hij het Britse koningshuis verdenkt van een complot. Voorkomen zou moeten worden dat Diana, de ex-vrouw van kroonprins Charles, zou trouwen met een moslim.

Volgens Al Fayed stond zijn zoon op het punt zich met Diana te verloven. Die theorie werd vorige maand ontkracht door een goede vriendin van de prinses, die ook gehoord is. Tegen haar zou Diana hebben gezegd dat ze een huwelijk met Dodi kon missen als kiespijn.