AMSTERDAM - Tom Cruise is de op één na machtigste man binnen de Scientology-kerk. Dat staat in een nieuw verschenen biografie over de Hollywoodster van Andrew Morton, die eerder een boek schreef over het leven van prinses Diana.

Volgens verschillende Amerikaanse en Britse media zou Cruise op de huidige leider David Miscavige na de touwtjes binnen de omstreden sekte het strakst in handen hebben.

Morton doet in 'Tom Cruise: an unauthorized biography' enkele bijzondere uitspraken. Zo zou dochter Suri zijn verwekt met ingevroren zaad van de overleden Scientology-oprichter L. Ron Hubbard en zou de kerk Cruise hebben gedwongen van ex-vrouw Nicole te scheiden vanwege haar toewijding aan de katholieke kerk.

Ook zou hij bewust een relatie hebben aangeknoopt met actrice Penélope Cruz, omdat de kerk haar dolgraag als lid wilde hebben.

Schadevergoeding

Cruise ontkent alle aantijgingen en de advocaten van de Scientology-kerk zouden al bezig zijn met de voorbereidingen op een aanklacht tegen de uitgever van het boek, waarin ze een schadevergoeding eisen die in de miljoenen loopt.

Leugen

De advocaat van Cruise, en tevens zijn vertrouwenspersoon, zei in de Britse krant The Mail on Sunday dat het boek één grote leugen is.

"Het beweert dat Scientology de hele carrière van Tom Cruise bepaalt. De research die voor het boek is gedaan laat behoorlijk te wensen over en het is bovendien slecht geschreven. Het gaat niets eens over Tom Cruise: het is gewoon een aanval op de Scientology-kerk."

Mimi Rogers

De 44-jarige Cruise is een van de bekendste aanhangers van Scientology. Hij kwam in 1986 met de geestelijke leer in aanraking via zijn eerste vrouw, actrice Mimi Rogers, die hem wat boeken gaf over Scientlogy.

Zijn huwelijk met Holmes vond geheel volgens de regels van Scientology plaats. Ook zouden de leiders van de geloofsovertuiging de acteur zien als hun nieuwe Messias.