COLUMBIA - TV-ster Oprah Winfrey heeft ook in de staat South Carolina senator Barack Obama de helpende hand toegestoken. De populaire talkshowpresentatrice trok voor de Democratische presidentskandidaat een recordaantal mensen naar een bijeenkomst.

Zeker 30.000 voornamelijk zwarte toeschouwers dromden samen in het footballstadion van de universiteit van South Carolina om een glimp op te vangen van de Double Oh's.

De steun van Oprah geldt voor Obama in South Carolina als cruciaal. Hij ligt in peilingen nipt achter de favoriet Hillary Clinton en kan elke stem gebruiken. Obama kan niet automatisch aanspraak maken op de zwarte stem in South Carolina. Zwarten dragen ook Hillary Clinton, deels vanwege haar onder zwarten zeer populaire echtgenoot Bill Clinton, een warm hart toe.

De Democraten in South Carolina gaan op 23 januari naar de stembussen voor de voorverkiezingen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van november 2008. Volgens de meest recente peilingen heeft Clinton er nog een voorsprong op Obama van enkele procenten.

Droom

"Dr. (Martin Luther) King droomde een droom, maar we hoeven niet langer alleen maar de droom te dromen. We kunnen stemmen om die droom in vervulling te laten gaan door een man te steunen die niet alleen weet wie we zijn maar ook weet wie we kunnen worden", stelde Oprah ten overstaan van de menigte.

Ze verwees met haar woorden naar de befaamde burgerrechtenactivist Martin Luther King uit de jaren zestig en indirect naar diens beroemde speech 'I have a dream'.

First lady

Oprah werd aan het publiek voorgesteld door Michelle Obama als de "first lady van de televisie". Dagelijks kijken tussen de 8 en 10 miljoen mensen naar de talkshow van Winfrey. Senator Obama heeft de - na Hillary Clinton - invloedrijkste vrouw van de VS naar eigen zeggen niet gevraagd om kandidaat vicepresident te worden. "Dat zou alleen maar een stap terug zijn voor haar", grapte de kandidaat.

Zaterdag trad Oprah ook al op voor Obama in Des Moines, Iowa. Op 3 januari begint het circus van voorverkiezingen in die landbouwstaat. Maandag maakt de tv-ster haar opwachting in de staat New Hampshire dat na Iowa op de kalender van voorverkiezingen prijkt.

Oprah