WASSENAAR - Prinses Amalia (4) is maandag aan haar eerste dag in het basisonderwijs begonnen. De erfprinses arriveerde 's ochtends vroeg aan de hand van haar vader, prins Willem-Alexander, bij de ingang van de Bloemcampschool in Wassenaar. Ook haar moeder, prinses Máxima, was er natuurlijk bij.

Het trio werd welkom geheten door onder anderen juf Ans Sikiric-van Keulen, die Amalia in groep 1B heeft gekregen. De juf vindt de komst van de prinses 'een kroon op het werk'.

Voordat de kleine meid met haar ouders naar de klas ging, hing ze haar roodgeblokte cape aan de kapstok (met hulp van papa) en borg ze haar schooltas met afbeelding van Sneeuwwitje op in haar vak (met hulp van mama). Boven het vakje staat haar naam.

Kringgesprek

Toen Catharina-Amalia er arriveerde, was haar met kerstspullen versierde klas nog leeg. De stoelen stonden al wel in een kring, want de dag zou beginnen met een kringgesprek. Vervolgens stonden op het programma: School-tv, knutselen, speelkwartier buiten en dan weer naar binnen om te spelen en te knutselen.

"Als de camera's weg zijn, wordt het een gewone dag", aldus juf Ans. Er zijn geen nieuwe regels, Amalia wordt ook als iedere peuter behandeld. Voor haar geldt dan ook het klassemotto: "Als je lief bent voor een ander, is een ander dat ook voor jou".

Spannend

Amalia leek haar eerste schooldag erg spannend te vinden, hoewel ze vorige maand al een ochtend had geoefend. Haar ouders stelden zich duidelijk geruststellend op.

Ze namen knuffelend afscheid van hun kleine meid en keken vanaf het schoolplein nog even de klas in, voordat ze zelf aan het werk gingen. Op dat moment begonnen de andere ouders met hun kinderen te komen.

Bijzondere positie

Directeur Gerard Coenraad vertelde desgevraagd dat als de bijzondere positie van Amalia aan de orde komt, er eerst contact wordt opgenomen met de ouders over hoe daarmee verder wordt omgaan.

Amalia kwam met de auto. Coenraad zei te hopen dat ze ook wel eens met de fiets zal worden gebracht.

Beelden

Bekijk de beelden van Amalia's eerste schooldag bij Campus tv.

Eerste schooldag Amalia