AMSTERDAM - De moeder van Amy Winehouse heeft haar dochter in een openbare brief gesmeekt om contact met haar op te nemen. De brief werd zondag geplaatst door de Britse boulevardkrant News of the World.

"Je vader en ik willen je helpen, maar we weten dat het niet gaat werken, tenzij je zelf geholpen wilt worden", schrijft Janis Winehouse aan haar 24-jarige drugsverslaafde dochter.

Met de brief wil Janis haar dochter laten weten dat ze altijd welkom is. "Deze brief is mijn manier om je te laten weten dat je alleen maar naar ons toe hoeft te komen, Amy, en dat we alles zullen doen om je weer beter te maken", schrijft ze.

Bevelen

"Ik weet dat het geen nut heeft je te bellen, ruzie met je te maken of je te bevelen iets te doen. Jij moet die eerste stap zetten, schat. Jij moet mij bellen, die telefoon pakken en vertellen wat je bezighoudt."

In haar openbare smeekbede haalt Janis ook de foto's aan die vorige week van haar dochter verschenen. Op de kiekjes was te zien hoe Amy om half zes 's ochtends gehuld in slechts een spijkerbroek en een rode beha door de straten van Londen liep.

Doodsbang

"We waren doodsbang nadat we de foto's hadden gezien waarop je in je ondergoed door de ijskoude straten van Londen struint. Het enige wat ik wilde, was in die foto kruipen en een grote warme deken om je heen slaan."

Zonder hulp komt Amy er niet, denkt haar moeder. "Je weet dat ik een optimist ben en ik denk dat je er met onze hulp weer bovenop komt. Maar om dat te laten gebeuren, moet je eerst naar me toekomen", schrijft ze. "Ik hoop dat deze brief voor jou aanleiding is om dat te doen. Pak die telefoon."

Vertrouwen

Ondanks haar bezorgdheid, heeft Janis ook nog steeds vertrouwen in haar dochter. "We maken ons zorgen, maar we zijn niet in paniek", stelt ze.

"Jij moet er aan toe zijn om tot inkeer te komen en ik weet zeker dat dat gaat gebeuren. Je bent een briljant talent en als je weer beter bent, kun je doorgaan met het vervullen van je dromen."