AMSTERDAM - Net als de voorgaande jaren staat gefortuneerd Amsterdam weer in het teken van de Miljonair Fair. Hoewel de RAI wederom is volgestopt met de meest luxueuze spullen, waren de meeste mensen er donderdag tijdens de speciale vip-avond alleen om zich te vergapen aan al het moois.

"Mensen die hier hun creditcard trekken zijn gek", vindt Erik de Zwart. "Je moet hier alleen kijken wat er te koop is. Je wacht vervolgens een tijdje en dan zie je het voor de helft van de prijs ergens op een veilingsite staan", verklapte hij zijn strategie.

Willibrord Fréquin

Ook presentator Willibrord Fréquin houdt het bij kijken. "Ik ben hier absoluut niet om iets te kopen. Maar ik ben mijn vrouw kwijt, dus ik maak me ernstig zorgen dat mijn portemonnee zo meteen toch leeg terugkomt."

Jort Kelder

Ook Jort Kelder, als oud-hoofdredacteur van het blad Quote goed bekend met welgesteld Nederland en hun speeltjes, zou de RAI niet veel armer verlaten. Gevraagd of hij deze avond nog wat ging kopen, haalde hij zijn geld tevoorschijn. "Ik heb maar honderd euro op zak. Daar koop je hier niets voor."

Joan Collins

Dynasty-actrice Joan Collins opende de zesde editie van de beurs met het luiden van de Miljonair Fair-gong. Daarna was het voor de duizenden bezoekers haasten om te kijken wat de beurs allemaal te bieden heeft. Van televisies met diamanten tot een toilet met afstandsbediening: het was zo gek niet te bedenken.

Wegdromen

De beurs is allang niet meer alleen voor mensen met meer dan een miljoen op de bankrekening. "Driekwart van de mensen hier is natuurlijk helemaal geen miljonair", zegt filmkenner en columnist van het blad Miljonair René Mioch. "Die mensen komen hier om zich tussen de miljonairs te wanen en weg te dromen bij al het moois."

Lucille Werner

Een van de mensen die donderdagavond op zo'n manier wegdroomde, was presentatrice Lucille Werner. "Ik had net een ring van 270 duizend euro om mijn vinger", zegt ze nog vol ongeloof. "Ik wilde eigenlijk gaan rennen, maar ik heb hem toch maar braaf teruggegeven."

Over het nut van de beurs lopen de meningen nogal uiteen. Zo zien sommigen het als een welkom initiatief dat niet alleen inspirerend kan werken voor ondernemend Nederland, maar ook goed is voor de economie van de stad Amsterdam.

"Als mensen kritiek hebben, dan is dat afgunst", stelt voormalig PvdA-politicus Rob Oudkerk. "De mensen die dit organiseren hebben een plan en dat moet je gewoon stimuleren."

Biertje

Fréquin is minder positief. "Het spreekt mij niet zo aan. Ik hoef me niet zo nodig op te geilen aan al die mooie dingen. Ik houd bijvoorbeeld meer van een bruin café en sta daarom denk ik ook met een biertje in plaats van een glas champagne."

De Miljonair Fair duurt nog tot en met maandag.

Miljonair Fair