AMSTERDAM - Daniel Radcliffe, bekend als Harry Potter uit de populaire filmreeks, verdiende tussen juni 2006 en juni 2007 ruim tien miljoen euro.

De 18-jarige acteur staat daarmee op de zesde plaats in een lijst van best verdienende sterren onder de 25 jaar samengesteld door het Amerikaanse tijdschrift Forbes. De gehele top vier van deze lijst bestaat uit sporters.

Voor het eerste deel van de Harry Potter-reeks kreeg Radcliffe naar verluidt niet meer dan honderdduizend euro. Zes jaar later krijgt hij honderd keer zoveel: zijn bijdrage in 'Harry Potter and the order of the phoenix' was goed voor vrijwel zijn gehele inkomen tussen juni 2006 en juni 2007.

Fortuin

In juni dit jaar, toen de acteur 18 werd, kreeg Radcliffe overigens ook de controle over het fortuin dat hij tot dat moment had verdiend in zijn filmcarrière, bijna dertig miljoen euro.

LeBron James

Op de eerste plaats in de lijst staat LeBron James. De 22-jarige basketballer van de Cleveland Cavaliers streek in de genoemde periode ruim achttien miljoen euro op. Op de tweede plaats staat American football-speler Reggie Bush (16,2 miljoen), op drie tennisster Maria Sharapova (15,5 miljoen) en op vier golfster Michelle Wie (12,8 miljoen).

Olsen-tweeling

De tweelingzusjes Mary-Kate en Ashley Olsen, eigenaressen van het bedrijf Dualstar, verdienden beiden 11,5 miljoen euro. De actrices zijn daarmee goed voor een gezamenlijke vijfde positie.

De nummers zeven tot en met vijftien zijn allemaal vrouwen; met basketballer Carmelo Anthony op de negende plaats als uitzondering.

Hilary Duff

Op zeven staat Hilary Duff (8,1 miljoen), gevolgd door Avril Lavigne met een bedrag dat daar net onder blijft steken. Plaats nummer tien is voor 'Pirates of the Caribbean'-actrice Keira Knightley (6,1 miljoen), gevolgd door Carrie Underwood (4,7 miljoen), Scarlett Johansson (3,4 miljoen) en Mischa Barton (3 miljoen).

Dakota Fanning

De jongste in de lijst is Dakota Fanning. De actrice, onder meer bekend van de film 'War of the worlds', is slechts 13 jaar oud maar verdiende dit jaar een slordige 2,7 miljoen euro, wat goed is voor een veertiende plaats.