WASSENAAR - Prinses Catharina-Amalia wordt vrijdag 7 december 4 jaar. De nummer twee in de lijn van troonsopvolging viert deze mijlpaal voor zover bekend thuis in Wassenaar.

Het zijn extra spannende tijden voor de erfprinses. Op 10 december gaat de toekomstige Koningin der Nederlanden immers naar groep 1 van de Openbare Bloemcampschool in haar woonplaats.

Prins Willem-Alexander vertelde van de zomer al dat ze zich er erg op verheugt: "Het is echt een doel voor haar, zo van: dán ben je groot."

Jeugd

Alexander en Máxima proberen Amalia zoals bekend een zo gewoon mogelijke jeugd te geven en hebben de pers gevraagd mee te werken. Haar vader is bang dat zijn dochter, als ze te vaak door camera's wordt achtervolgd, misschien gefrustreerd raakt en zich bij wijze van spreken opsluit.

Schooldag

De ouders willen maandag dan ook een zo normaal mogelijke eerste schooldag voor hun oudste kind. Dat dat niet helemáál zal lukken, begrijpen ze natuurlijk ook wel.

Enkele media worden in staat gesteld in de school opnamen te maken. Daar moet het allemaal bij blijven.

Buiten valt niets te halen: ouders en kind komen aan en glippen meteen naar binnen. Buiten is het nog donker en foto's maken daar zou zonder een hoop geflits toch nooit lukken. En dat geflits, daarmee willen prins en prinses hun kleuter op dit voor haar zo gewichtige moment niet confronteren.

Levenservaring

Een overdaad aan mediageweld lijkt papa Alexander voor dochterlief zelf niet goed, maar ook niet voor haar toekomstig functioneren. Ze moet immers wel gewoon als ieder ander levenservaring opdoen, net als hij heeft kunnen doen. Haar moeder hoopt ook dat ze normaal kan leren, zichzelf kan zijn en op haar gemak veel mensen kan leren kennen.

Voorlopig zijn dat haar klasgenootjes en de juf, maar dat is natuurlijk heel wat. De erfprinses kan overigens al gauw weer bijkomen van alle nieuwe indrukken: de kerstvakantie is ze met het hele gezin in Argentinië.