HILVERSUM - Máxima Zorreguieta laat koningin Beatrix en haar verloofde kroonprins Willem-Alexander ver achter zich in populariteit onder het Nederlandse volk. Zij deelt haar absolute koppositie met prins Claus, die ook steeds geliefder wordt.

Dat blijkt uit een enquête die het RTL-programma Van Koninklijke Huize heeft laten uitvoeren. De steekproef is volgens een woordvoerder van RTL representatief. Al sinds november vorig jaar vraagt het Amstelveense marktonderzoeksbureau Ivomar telefonisch elk half jaar vierhonderd mensen naar hun mening over de Oranjes en het koningshuis.

Stemmen

Máxima, die een half jaar geleden koningin Beatrix al voorbij streefde, krijgt nu 38 procent van de stemmen. Koningin Beatrix staat op de tweede plaats met 15 procent, op de voet gevolgd door haar moeder prinses Juliana, die volgens 14 procent van de Nederlanders het populairste lid van het koninklijk huis is.

De populariteit van kroonprins Willem-Alexander is gedaald. Een half jaar geleden haalde hij nog 30 procent van de stemmen, maar nu kiest slecht 19 procent van de Nederlanders voor hem.

Daling

Willem-Alexander staat op de tweede plaats achter zijn vader, die maar liefst door 45 procent van de bevolking het meest sympathiek wordt gevonden. Het percentage stemmers dat de kroonprins rijp acht voor de troon is in een jaar tijd gedaald van 65 naar 50 procent.

Prinses Margriet staat met 12 procent van de stemmen op de vierde plaats. Haar schoondochter prinses Anette krijgt 0 procent van de stemmen en staat daarmee onderaan, achter prinses Laurentien met 1 procent. Prinses Anette deelt haar positie als hekkensluiter met haar man prins Bernhard jr, waar ook 1 procent van de mensen op gestemd heeft.

Steunbetuiging

De steun voor de monarchie onder de bevolking is gegroeid naar procent. Een zelfde aantal mensen heeft, zo blijkt uit de steekproef, nog lang geen genoeg van de aandacht voor Máxima. De helft van de stemmers meent dat de Argentijnse het land door haar rondreis goed heeft leren kennen, maar 44 procent vindt het nog niet voldoende.

Overigens blijkt ook dat veel mensen nog niet weten wat het Oranjefonds is, het nationaal cadeau voor het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. Het was al bekend dat tweederde van de Nederlanders niet van plan is geld in dat fonds te storten.

Geen moeite

Uit de steekproef komt naar voren dat ruim tweederde van de ondervraagden het jammer vindt dat de Oranjes hun mening voor zich houden. Ruim driekwart zegt geen moeite te hebben met een homoseksuele prins.

Prins Friso, die 2 procent van de stemmen kreeg, liet vorig jaar officieel naar buiten brengen dat hij niet homoseksueel is. Van Koninklijke Huize brengt donderdagavond tijdens de uitzending meer cijfers naar buiten.