BRUSSEL - De Belgische prins Laurent, de tweede zoon van koning Albert II, is zaterdagochtend kort na tienen in het huwelijk getreden met het 29-jarige burgermeisje Claire Coombs. Het huwelijk is gesloten in de gothische trouwzaal van het Brusselse stadhuis, onder leiding van burgemeester Thielemans. Volgens de wet vond de ceremonie plaats in de drie landstalen Nederlands, Frans en Duits.

De als nuchter en kordaat omschreven Claire Coombs, dochter van een Britse vader en een Franstalig-Belgische moeder, ging gekleed in een crême-witkleurige trouwjapon van de Belgische ontwerper Edouard Vermeulen. Laurent droeg zijn uniform van fregatkapitein van de Belgische marine. Voor de trouwplechtigheid zijn enkele honderden hoogwaardigheidsbekleders en leden van buitenlandse koninklijke families uitgenodigd.

Van Vollenhoven

Namens Nederland woonden prins Constantijn, prinses Laurentien, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven de ceremonie bij. Van Vollenhoven is een van de negen officiële getuigen tijdens de kerkelijke inzegening, die rond elf uur begint in de Brusselse St. Michiels- en St. Goedele-kathedraal.

Rockpriester

Deze dienst staat onder leiding van de Belgische kardinaal Danneels en de Franse 'rockpriester' Guy Gilbert, een katholieke geestelijke die opkomt voor ex-gevangenen en minder bedeelden. De eigenzinnige Laurent heeft een goede band met Gilbert.

Van stadhuis naar kathedraal is er een officiële rijtoer door de stad. Langs het parcours hebben zich echter maar weinig belangstellenden opgesteld. Aan de huwelijksplechtigheid ging vrijdagavond een concert voor 1500 genodigden vooraf. Onder hen bevonden zich 220 burgers: 22 uit elke Belgische provincie.