Adoptiedochter Jolie verwekt bij verkrachting

AMSTERDAM - Zahara, de Ethiopische baby die Angelina Jolie ruim twee jaar geleden adopteerde, is verwekt tijdens een verkrachting. Dat heeft haar biologische moeder Mentwabe Dawit onthuld aan het Britse persbureau Reuters.

De 24-jarige vrouw werd in 2004 aangevallen in de Zuid-Ethiopische stad Awasa toen ze in het donker van haar werk naar huis liep. "Hij trok een dolk en hield een hand over mijn mond, zodat ik niet kon schreeuwen", vertelde ze deze week. "Toen verkrachtte hij me en verdween."

Geheim

Dawit besloot de gruwelijke gebeurtenis geheim te houden. "Ik was bang voor de consequenties van een verkrachting in een maatschappij waarin verkrachtingen taboe zijn", zei ze. Toen ze onmiskenbaar een dikke buik kreeg, besloot ze haar moeder in vertrouwen te nemen, die begrijpend reageerde.

Yemsrach

Het kindje werd op 8 januari 2005 geboren en kreeg de naam Yemsrach, dat goed nieuws betekent in het Amhaars, de officiële taal van Ethiopië.

Dawit bleek het kindje niet te kunnen voeden, berichtte Reuters maandag al. "Mijn baby was meer dood dan levend. Ze raakte ondervoed en kon niet eens huilen. Ik was wanhopig en besloot weg te rennen, om mijn kind niet te zien sterven."

Adoptie

Na een maandenlange zoektocht besloot de moeder van Dawit het jonge meisje ter adoptie beschikbaar te stellen, ervan overtuigd dat haar dochter niet meer in leven was. Anders dan internationale media onlangs beweerden, probeert de jonge vrouw haar kind niet terug te krijgen.

"Mijn moeder is door niemand misleid, zoals door sommige media werd beweerd", stelde ze. "Haar doel was om het kind van de dood te redden, wat ik volledig begrijp. Ik denk dat mijn dochter geluk heeft om geadopteerd te zijn door een wereldberoemde vrouw. Ik wens ze allebei de voorspoed die ze verdienen."

De 32-jarige Jolie en haar vriend Brad Pitt hebben naast Zahara nog twee adoptiekinderen: Maddox (6) en Pax (3). Vorig jaar beviel Jolie van een dochtertje, Shiloh.

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie