AMSTERDAM - De derde editie van 'Sterren dansen op het ijs' gaat vrijdag van start. Volgens Gerard Joling is meedoen een stuk moeilijker dan veel mensen denken.

"Het is gewoon hartstikke zwaar", vertelde de presentator van het SBS-programma dinsdag bij een presentatie. "Mensen denken er veel te licht over, totdat je zelf op het ijs moet gaan staan."

De kandidaten die enkele weken terug begonnen met trainen, kunnen dit alleen maar beamen. "Ik zit gewoon nog op school", zegt actrice Melody Klaver, met haar 17 jaar de jongste deelneemster.

Kriebels

"Als ik klaar ben, moet ik direct gaan trainen." Dat zoveel aspirant-deelnemers afvielen, beangstigde haar enigszins. "Op een gegeven moment kreeg ik op wel een beetje de kriebels. Het begon meer op 'Surviving with the stars' te lijken."

Presentatrice en dj Tamara Brinkman stopte vanwege het drukke trainingsschema. Oud-voetballer Johnny Rep en Novum Nieuws-lezer Edvard Niessing gooiden vanwege blessures de handdoek in de ring.

Valpartijen

Valpartijen lijken aan de orde van de dag te zijn. "Je wilt niet weten hoe hard ik een paar keer onderuit ben gegaan", zegt voormalig Idols-deelneemster Floortje Smit.

"Ik ben op mijn hoofd gevallen, mijn knieën. Ik vind het ook heel eng dat er zoveel blessures zijn."

Hersenschudding

Met Zoop-acteur Ewout Genemans gaat het weer goed na een valpartij waarbij hij een lichte hersenschudding opliep. "Ik werd overmoedig doordat het eigenlijk best wel goed ging", zegt hij.

"Ik maakte een draai en dacht: dat kan ik wel. Maar voor ik het wist, lag ik op mijn hoofd. Ik ben dus wel wat voorzichtiger geworden."

Techniek

Over zijn kansen kan Genemans nog niet zoveel zeggen. "Het draait natuurlijk om een goede techniek en ik ben motorisch gezien niet de sterkste."

Als de deelnemers veel tijd met elkaar doorbrengen, moeten ze met elkaar kunnen opschieten. Dat lijkt vooralsnog geen probleem. Vooral presentator Sipke Jan Bousema straalt als naar zijn Russische schaatspartner Helena wordt gevraagd.

Fonkeling

"Ik wilde iemand met een fonkeling in haar ogen", zegt hij. "Maar ik kreeg er een met vuur." Op de vraag of er iets opbloeit tussen de twee antwoord hij met: 'no comment'.

Het is nog maar afwachten of de chemie tussen deze twee aankomende vrijdag te zien is op televisie, want ook Bousema is geblesseerd. Hij verrekte meer dan een week geleden een band in zijn knie en heeft sindsdien niet meer kunnen schaatsen.

"Ik hoop dat ik zo snel mogelijk herstel", zegt hij. "Het is op dit moment een van de dingen die ik het allerliefste doe en ik hoop dat we in elk geval iets kunnen laten zien vrijdag."