AMSTERDAM - Twee portretten van Albert Verlinde hebben 6200 euro opgebracht. De schilderijen, die zijn gemaakt voor het tv-programma Sterren op het Doek, zijn dinsdag geveild voor het goede doel.

Verlinde koos als goed doel het Nationaal Monument Kamp Vught. Dat heeft een woordvoerder van de BankGiroLoterij, die het programma met seniorenomroep Max maakte, bekendgemaakt.

Voor de show, die afgelopen zomer te zien was, interviewde Hanneke Groenteman prominente Nederlanders, die vervolgens werden geportretteerd door drie kunstschilders. Uit de drie verschillende portretten mochten de deelnemers er één kiezen.

De overige werken zijn nu geveild, met een totale opbrengst van ruim 20 duizend euro.

Schrijver

Naast de portretten van Verlinde waren schilderijen van Loretta Schrijver en Frits Bolkestein populair. De vijfduizend euro voor de portretten van de presentatrice gaat naar de dierenrechtenorganisatie WSPA.

De schilderijen van de oud-politicus brachten 2950 euro op voor twee stichtingen, waaronder To Be Worldwide, dat zich inzet voor ontwikkeling en scholing van kinderen in ontwikkelingslanden.

Borsato

De portretten van Marco Borsato brachten 1300 euro op voor Warchild. Monique van de Ven incasseerde hetzelfde bedrag voor Unicef.

De afbeeldingen van Angela Groothuizen gingen voor het minste geld onder de hamer: daar werd 600 euro voor betaald. Dit bedrag gaat naar Mama Cash.

Aanwezig

De woordvoerder van de BankGiroLoterij denkt dat de prijsverschillen bij de veiling te maken hadden met het feit dat sommigen BN'ers wel aanwezig waren en andere niet.

"Zowel Albert Verlinde, Loretta Schrijver en Frits Bolkestein waren aanwezig en hebben met hun vrienden en familie de prijs voor hun portretten flink opgedreven."