AMSTERDAM - Belinda Meuldijk leert veel van haar autistische zoon Yoshi. "Yoshi is zonder meer een geschenk uit de hemel geweest", vertelt ze. "Je gaat de wereld uitleggen aan een marsmannetje en daardoor ga je jezelf ook afvragen waarom dingen op een bepaalde manier worden aangepakt."

De 52-jarige tekstschrijfster realiseerde zich dat de wereld eigenlijk heel raar is als je hem bekijkt door de ogen van de 22-jarige Yoshi. "Je gaat vragen stellen bij alles wat logisch lijkt en ik geloof dat dat goed is."

Meuldijk schreef samen met Yoshi een boek, 'De wereld volgens Yoshi', waarin zij beschrijft hoe zij kennismaakte met de wereld van haar autistische zoon. "Ik was al heel lang van plan om dit boek te schrijven", zegt ze. "Niet dat ik denk dat ik alle antwoorden heb, helemaal niet. Misschien heeft iemand wat aan mijn zoektocht en ook wel aan mijn wanhoop zo nu en dan."

Rattengate

'De wereld volgens Yoshi' verscheen na 'rattengate', de publiekelijke vete die ze met haar ex-man Rob de Nijs uitvocht nadat door hem gemaakte foto's van haar vervuilde huis in weekblad Privé waren verschenen.

"We hebben een maand niets kunnen doen, we konden alleen maar daar aan denken", vertelt Belinda. "Al onze herinneringen waren doordrenkt met die ellende. Daarna zijn we doorgegaan. We zouden hebben toegegeven aan die neerwaartse spiraal als we al het werk hadden neergelegd."

Referentiekader

Het was oorspronkelijk niet de bedoeling dat Yoshi mee zou schrijven aan het boek. Meuldijk had hem echter nodig als referentiekader. "Ik kwam steeds meer naar hem toe omdat hij een geheugen heeft van heb ik jou daar. Ook zijn gevoel wilde ik weten en daardoor kreeg Yos een groter aandeel in het boek dan ikzelf."

Yoshi is trots op het boek. "Ik wilde een mooi boek over reizen schrijven", vertelt hij. "Om te laten zien dat niet iedere autist zo is dat hij iedere dag hetzelfde wil doen. Dat heb ik niet. Als je reizen op een goede manier doet is dat ook een vorm van rust en regelmaat."

Reizen

Belinda heeft samen met haar zoons Yoshi en Robbert verre reizen gemaakt naar onder meer de Verenigde Staten en Japan. "Reizen met Yoshi is een belevenis. Hij is voor mij de lijm met de rest van de wereld. Ik zie dingen en ik ontmoet mensen die ik anders nooit had gezien en ontmoet."

Meuldijk hoopt samen met haar zoon ooit nog eens een reisprogramma te maken om te laten zien hoe hij zijn bezoekjes aan een vreemd land ervaart. Ook heeft Belinda samen met haar zoon en haar 30-jarige vriend Thierry een proefaflevering opgenomen van een reallifesoap.

Interessant

De opnamen liggen sinds vorige week bij twee omroepen. "Het hangt ervan af wat die erin zien", zegt Belinda. "En we moeten kijken of we het hele programma kunnen krijgen zoals wij dat willen. Het kan interessant zijn om te laten zien wat er in ons leven gebeurt en hoe Yoshi daarop reageert."