Ariane gedoopt met water uit Jordaan

DEN HAAG - Net als eerder haar zusjes Amalia en Alexia, wordt prinses Ariane zaterdag gedoopt met water uit de Jordaan. Volgens de evangeliën is Jezus in de Jordaan gedoopt.

Vrienden van prins Willem-Alexander namen het water voor deze bijzondere gelegenheid vanuit het Midden-Oosten mee naar Nederland.

De doopjurk die de derde dochter van prins Willem-Alexander en prinses Máxima draagt, voert terug naar oudere tradities binnen de koninklijke familie. In 1880 droeg prinses Wilhelmina de jurk van Brussels kant tijdens haar doop.

Juliana

De jurk is ook gedragen bij de doop van prinses Juliana, prinses Beatrix, prinses Christina, prins Willem-Alexander en diens dochters.

Dominee Deodaat van der Boon leidt de plechtigheid. Hij is predikant van de Dorpskerk in Wassenaar en doopte ook prinses Alexia.

Balkenende

De dienst wordt bijgewoond door koningin Beatrix en een aantal leden van de koninklijke familie. Ook premier Balkenende is in de kerk aanwezig.

Onder de aanwezigen zijn ook de ouders van prinses Máxima. Bij haar huwelijk waren zij niet van de partij vanwege de omstreden politieke achtergrond van Jorge Zorreguieta, maar bij de meer privé geachte doopplechtigheden van hun kleinkinderen zijn zij wel aanwezig.

Op de genodigdenlijst, die zo'n 850 namen telt, staan verder vrienden en bekenden van het prinselijk paar. Het Residentie Kamerkoor verzorgt de muzikale omlijsting van de dienst.

Op de genodigdenlijst, die zo'n 850 namen telt, staan verder vrienden en bekenden van het prinselijk paar.

Zusje

De twee meters van Ariane zijn zaterdag ook bij de doop aanwezig. Dit zijn Máxima's vriendin Valeria Delger en Inés Zorreguieta, het zusje van Máxima.

Het prinsesje heeft drie peters. Allereerst prins Guillaume van Luxemburg. Vervolgens Anton Friling, een vriend van de familie, en Tijo Baron Collot d'Escury, dit is een jeugdvriend van Willem-Alexander.

Prinses Ariane werd op dinsdag 10 april 2007 geboren in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag.

Ceremonieel

De drie dochters van Willem-Alexander en Máxima krijgen een doop met minder ceremonieel dan de plechtigheden van prinses Juliana en prinses Beatrix in de vorige eeuw. De doop van een prins of prinsesje was toen het eerste officiële moment dat de koninklijke baby publiekelijk getoond werd.

Zo werden Juliana en Beatrix met de Gouden Koets en veel militair vertoon naar de kerk gereden. Sinds de doop van Willem-Alexander is deze plechtigheid echter sterk versoberd.

Prinses Ariane werd op dinsdag 10 april 2007 geboren in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag.

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie