Katja strijdt tegen armoede

AMSTERDAM - Terwijl de media speculeerden of ze nu wel of niet zwanger was, werkte Katja Schuurman aan een nieuw project. Geen baby, wel een kindje: haar eigen stichting Return to Sender. De doop vond dinsdag plaats.

Schuurman wil met de stichting een bijdrage leveren aan het bestrijden van de wereldarmoede, die ze met eigen ogen heeft aanschouwd door haar werk als tv-presentatrice.

De stichting zoekt naar bijzondere producten en spullen in de armste gebieden van de wereld om die te verkopen in Nederland, zoals poppen, tassen, schalen en kussens. De winst die in Nederland wordt gemaakt op de producten gaat terug naar ontwikkelingsprojecten in de regio's van herkomst.

Tv-programma

De zoektocht van Schuurman naar geschikte producten is vanaf 27 oktober te zien in het tv-programma Return to Sender, dat wordt uitgezonden door LLiNK. De Return to Sender-producten zijn vanaf 29 oktober verkrijgbaar bij de HEMA.

Kwaliteit

Schuurman richtte de stichting in 2006 op met Tessa Vos en Maarten van Huijstee. Een jaar later zijn er acht landen bezocht. "We zijn onderweg best wat problemen tegengekomen", vertelt Schuurman.

"Een van de producten die we hadden geselecteerd voldeed bijvoorbeeld niet aan de gestelde kwaliteitseisen voor de verkoop in Nederland. We konden de order dus helaas niet laten uitvoeren, maar hebben dit met de producent besproken zodat we volgend jaar wel een order kunnen plaatsen."

Tip de redactie