ROTTERDAM - Prinses Margarita en haar echtgenoot De Roy van Zuydewijn willen dat hun rechtszaak tegen de staat wordt behandeld door de rechtbank in Amsterdam. Het echtpaar wil niet dat de zaak dient in de 'partijdige' stad Den Haag, omdat daar de regering, koningin Beatrix en de landsadvocaat zetelen.

"We zijn achter de schermen druk bezig om dat voor elkaar te krijgen", zegt De Roy van Zuydewijn zaterdag in een vraaggesprek met NRC Handelsblad. Prinses Margarita en De Roy van Zuydewijn willen een rechtszaak beginnen, omdat de laatste door de koninklijke familie zegt te zijn tegengewerkt toen hij wilde trouwen met Margarita. In het vraaggesprek kondigt De Roy van Zuydewijn aan de komende maanden 'nog twintig clusterbommen' te laten vallen om het gelijk van het echtpaar te bewijzen.

Zijn huwelijk met prinses Margarita lijdt niet onder de affaire, meldt De Roy van Zuydewijn. "Samen zijn wij onbezorgd, de rest is een kwestie van de stal opruimen."

Ongeduld

Ongeduld, noemt hij als één van zijn zwakke kanten. De affaire stilhouden, zo zegt hij in het interview, dat had hij niet gekund. Wat hij wel kan, 'is een briljante carrière neerzetten, een captain of industry worden'. Hij beseft, dat dat door de gebeurtenissen op losse schroeven staat. "U denkt toch zeker niet dat ik morgen bij Koninklijke Olie kan gaan solliciteren?"

'Bedonderd, besodemieterd en opgelicht'

De Roy van Zuydewijn vindt dat hij en zijn vrouw geen keus hadden, het echtpaar had geen leven meer. Het werd overal in gedwarsboomd en in elk facet van het leven geschoffeerd. "Ik ben vier jaar lang bedonderd, besodemieterd en opgelicht." De koninklijke familie ziet iedereen voor haar buigen. "Maar ik, en mijn familie, vonden op een gegeven moment: hier is de grens."

'Piepelen'

De echtgenoot van prinses Margarita wenst zich in het leven niet te laten 'piepelen'. "Als ik het gevoel krijg dat mensen mij proberen te piepelen, dan ga ik daar vragen over stellen." Hij legt de lat hoog in het leven. "Daar zit mijn kracht en en misschien ook wel mijn zwakte. Ik probeer anderen ook altijd naar een hoger plan te trekken. Daar ben ik goed in."

Wat zijn vrouw van hem vindt, zegt hij in NRC Handelsblad, dat is belangrijk. Ze weet, dat hij integer en oprecht is, dat op hem valt te bouwen. "Ik ben een romantisch persoon. Ik heb haar beloofd dat ze met mij een onbezorgd leven zal hebben. Die belofte maak ik waar."