AMSTERDAM - Sinéad O'Connor heeft jarenlang geworsteld met zelfmoordgedachten en heeft op haar 33e verjaardag ook een zelfmoordpoging ondernomen. Dat onthulde de zangeres donderdag in de talkshow van Oprah Winfrey.

Vier jaar geleden werd vastgesteld dat O'Connor een bipolaire stoornis heeft, ofwel dat zij manisch-depressief is. Sindsdien gebruikt ze medicijnen en gaat het beter met haar. Ze denkt nu niet langer aan zelfmoord.

Een bipolaire stoornis kenmerkt zich door extreme stemmingswisselingen. "Het is alsof je een emmer met gaten bent en er uit al die gaten tranen lekken", zei de 40-jarige O'Connor donderdag over de ziekte.

Balans

De antidepressiva die de Ierse neemt, helpen haar om haar stemming in balans te houden. Deze geneesmiddelen werken, maar volgens O'Connor blijft het 'werk in uitvoering'.

De middelen bieden haar ook houvast in het leren omgaan met het misbruik in haar kinderjaren.

Prince

O'Connor brak in 1990 door met het album 'I do not want what I haven't got'. Hierop staat haar grootste hit 'Nothing compares 2 u', een cover van Prince.

Ze staat bekend als een controversiële zangeres. Zo verscheurde ze in 2002 in het Amerikaanse tv-programma Saturday Night Live voor het oog van de camera een foto van Paus Johannes Paulus II.