AMSTERDAM - Acteur Jamie Foxx was maandag even in Nederland om zijn nieuwe film The Kingdom te promoten.

Hierin speelt de filmster een FBI-agent die na een aanslag op Amerikanen in Saoedi-Arabië naar de plek des onheils vertrekt, waarna een moeizame zoektocht naar de daders volgt.

Slechteriken

In Hollywood-films komen de Arabieren er vaak niet goed vanaf, maar Foxx durfde maandag niet te zeggen dat dat in The Kingdom ook zo is.

"Ik weet niet of de Arabieren in deze film worden gezien als de slechteriken. Ik vind het wel netjes dat er ook scènes inzitten waarin we zien hoe Arabieren thuis zijn, met hun kinderen. Dat zien we niet vaak in Amerika, waar iedereen in het Midden-Oosten wordt gezien als terrorist."

FBI-agent

The Kingdom draait vanaf 11 oktober in de Nederlandse bioscopen. Dan is te zien hoe Foxx als FBI-agent Ronald Fleury na enig aandringen steun van de Saoedische politie krijgt bij zijn zoektocht. Hij en zijn Saoedische collega, kolonel Al Ghazi (Ashraf Barhom), krijgen het vermoeden dat de beruchte terroristenleider Abu Hamza achter de aanslag zit.

Voorbereidingen

De film zit vol actie. Dat vergde wat voorbereiding, al was Foxx door rollen in eerdere producties aardig voorbereid. "Ik had al veel training gehad voor films als Miami Vice en Jarhead", vertelt de Amerikaan, die in 2005 een Oscar won voor zijn vertolking van Ray Charles in Ray.

"Ik was dus al gewend aan het omgaan met wapens." Zijn tegenspeler Ashraf Barhom, die eveneens in Nederland was, omschrijft de training: "We zijn de eerste opnamedag gaan paintballen."

Barhom

De Arabisch-Israëlische Barhom speelde eerder onder meer in Paradise Now van de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad. De acteur kende Foxx niet, maar vond het fantastisch met hem te werken.

"Jamie heeft het me niet makkelijk gemaakt. Het kostte tijd om elkaar te leren kennen, ik kom uit een andere wereld dan hij. Maar ik ben er trots op dat ik met hem heb gewerkt. Hij is een goed acteur en erg grappig."