AMSTERDAM - Nicolette van Dam is genomineerd voor een Gouden Ui in de categorie voor slechtste actrice, voor haar rol in de jeugdfilm 'Zoop in Zuid-Amerika'.

"Deze vlinder vond onderdak in Zuid-Amerika, helaas bleef haar acteertalent opnieuw pijnlijk hangen in de coconfase", zo schrijft de jury op de site van het jaarlijkse evenement.

De Gouden Ui is de tegenhanger van het Gouden Kalf en bedoeld om op een ludieke manier de aandacht te vestigen op wanprestaties op het witte doek.

Kalf

De nominatie voor de 23-jarige Van Dam is opvallend aangezien zij vorig jaar nog werd genomineerd voor een Gouden Kalf voor haar rol in 'Zoop in India'. De blondine speelt in de filmreeks over een groep jonge dierenverzorgers de rol van Bionda.

Van Dam neemt het bij de verkiezing op tegen Anna Speller, die is genomineerd voor haar rol in de film 'Honeyz', en tegen Zoop-collega Monique van der Werff, die ook in 'Honeyz' te zien is. De kinderfilm over twee meisjes die na sluitingstijd door de Bijenkorf dartelen doet het goed bij de filmprijzen. Ook acteur Peter Beense maakt kans op een onderscheiding. Hij staat tegenover Yes-R en Gert-Jan van den Ende.

Regisseur Tom Six, die 'Honeyz' maakte, krijgt er eveneens van langs. Hij is genomineerd naast Albert ter Heerdt, voor de film 'Kicks', en Maria Peters, die de boekverfilming 'Afblijven' maakte. 'Honeyz', 'Kicks' en 'Zoop in Zuid-Amerika' maken kans op de Gouden Ui voor slechtste film.

Vorig jaar

Vorig jaar werd 'Het woeden der gehele wereld' uitgeroepen tot slechtste film. Guido Pieters, die de film maakte, kreeg een onderscheiding voor zijn vermeende gebrek aan regietalent. Johnny de Mol ging er toen vandoor met de prijs voor slechtste acteur, voor zijn prestaties in 'Zwartboek'. Victoria Koblenko was volgens de jury de slechtste actrice, in de horrorfilm 'Doodeind'.

Wie uiteindelijk de uien winnen wordt donderdag bekendgemaakt, twee dagen voor de uitreiking van de Gouden Kalveren.