ROTTERDAM - Fans hebben maandagavond opnieuw kunnen genieten van de tien Idols-finalisten. Zij gaven een concert in de Rotterdamse Ahoy'. Jamai, Jim, Hind, Dewi, David, Marieke, Bas, Joël, Yuli en Zosja staan deze week nog drie keer met zijn allen in de schijnwerpers.

Dat de Idols-gekte in het land niet is bekoeld, bleek wel uit de .000 uitzinnige fans die kwamen kijken naar de bijna drie uur durende show. Veel bezoekers hadden spandoeken meegenomen. Anderen hadden zich uitgedost met beschilderde t-shirts of gekleurde dreadlocks zoals Dewi tot voor kort had.

Hoewel de 16-jarige Jamai op 8 maart het programma won, is ook mede-finalist Jim (15) razend populair. Elke keer als hij op het podium verscheen, werd er oorverdovend gegild en gejuicht. Jim liet maandag weten dat ook hij een platencontract in de wacht heeft gesleept en dat zijn eerste single vermoedelijk vanaf eind april is te horen. Overigens kwam maandag het album Greatest Moments van de tien finalisten uit.

De single Step Right Up van Jamai werd tijdens het concert uit volle borst meegezongen. De winnaar zat er een uur voor het concert begon, kalm bij. Zenuwen zei hij niet te hebben. "Het gaat niet meer om presteren, er is geen stress. Ik heb niet meer het gevoel dat ik door moet naar de volgende ronde." Hij vindt het wel "helemaal top" dat hij met de andere finalisten in Ahoy' staat.

"Super", vond de 16-jarige Petra uit De Ronde Venen de optredens. "Die Jamai kan er echt een feestje van maken en hij kan natuurlijk goed zingen", zei ze na afloop. Donderdag gaat ze nog een keer. Haar vriendin Diana (16) was ook onder de indruk, vooral van David.

De EHBO had het druk met bezoekers die door de warmte, drukte en opwinding onwel waren geworden. Sommigen hebben voor aanvang uren buiten gestaan. De 12-jarige Ruben uit Wognum beweert dat de eerste fans om half een 's nachts al voor de deuren lagen. Hij kwam om .00 uur in Rotterdam aan en stond ook voor aan het podium. Om zijn nek hing een spandoek voor Jim.

De jury en het publiek kozen de finalisten van Idols na diverse audities uit duizenden potentiële zangers en zangeressen. Elke week viel er iemand af, waarna uiteindelijk Jim en Jamai overbleven. Tijdens de finale keken op het hoogtepunt bijna vijf miljoen mensen naar het programma.