LOS ANGELES - De musical Chicago is beloond met de Oscar voor beste film. Tijdens de uitreiking van de Academy Awards, zondagnacht Nederlandse tijd, sleepte Chicago de meeste onderscheidingen in de wacht, zes in totaal.

Bekijk video: Anti-oorlogsprotesten bij Oscar-uitreiking.

Bekijk hier de trailer van de film Chicago.

Bekijk hier de trailer van 'The Hours' (film met Nicole Kidman).

Zo ging de beste vrouwelijke bijrol naar de hoogzwangere Catherine Zeta-Jones. Ook kreeg de film, genomineerd in dertien categorieën, de Academy Award voor 'best art direction', voor het ontwerp van de kostuums en voor de montage.

Polanski

Roman Polanski ontving de prijs voor beste regisseur voor zijn film The Pianist. De film is gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van een Poolse jood die door zijn muziek de nazi's overleefd. Adrien Brody won de Oscar voor beste acteur in The Pianist.

Kidman

Brody (29) is de jongste acteur ooit die deze prijs in de wacht wist te slepen. Toen hij de Oscar in ontvangst nam, sprak hij zich uit voor een snel en vreedzaam einde aan het conflict in Irak. Nicole Kidman werd uitverkozen tot beste actrice voor haar rol in The Hours.

Chris Cooper kreeg de prijs voor beste mannelijke bijrol in de film Adaptation. Hij wenste iedereen vrede toe. The Lord of The Rings: The Two Towers werd geëerd voor de visuele en voor de geluidseffecten. Het Duitse drama Nirgendwo in Afrika werd verkozen tot beste buitenlandse film. In deze categorie was ook de Nederlandse film Zus & zo genomineerd.

Moore

Michael Moore sleepte de felbegeerde prijs voor zijn documentaire Bowling for Columbine in de wacht. Moore haalde tijdens de uitreiking fel uit naar de Amerikaanse president en de oorlog in Irak. "Wij zijn tegen deze oorlog meneer Bush. Schaam je", zei hij. Het publiek joelde hem uit. Zijn documentaire verhaalt kritisch over het wapenbezit en het buitensporige gebruik van vuurwapens in de Verenigde Staten.

Peter O'Toole

Peter O'Toole ontving een ere-Oscar voor zijn gehele carrière. Hij was in het verleden zeven maal genomineerd, maar ontving nooit het gewilde beeld en de daarbij behorende roem.

Japanner Hayao Miyazaki kreeg de Oscar voor de animatiefilm Spirited Away. In de categorie beste soundtrack won rapper Eminem voor Lose Yourself van zijn semi-autobiografische film 8 Mile. De filmprijs werd dit jaar voor de 75e keer uitgereikt.

Zus & Zo

Zus & zo heeft in de nacht van zondag op maandag geen Oscar gekregen voor de beste niet-Engelstalige film. Het Duitse drama Nowhere in Africa ging er met de prijs vandoor.

De tragikomedie Zus & zo van regisseur Paula van der Oest vertelt het verhaal van drie zussen. Wanneer hun homoseksuele broer Nino aankondigt te gaan trouwen om zo de erfenis van hun vader veilig te stellen, doet het drietal er alles aan om het huwelijk van hun broer te saboteren.

Monic Hendrickx, Anneke Blok, Sylvia Poorta, Halina Reijn, Annet Nieuwenhuijzen en Jacob Derwig spelen de hoofdrollen.