LOS ANGELES - De voormalige Amerikaanse sportheld O.J. Simpson is woensdag op vrije voeten gesteld, nadat een rechtbank in Las Vegas hem een borgsom van 125.000 dollar had opgelegd.

Simpson, die dinsdag in staat van beschuldiging is gesteld wegens ontvoering, roof en samenzwering tot diverse misdrijven, werd opgewacht door een grote schare verslaggevers en fans die voor de gevangenispoort stond te wachten.

De politie in Las Vegas had hem vorige week gearresteerd wegens een gewapende overval in een hotel.

Een souvenirhandelaar had aangifte gedaan omdat hij onder bedreiging van een vuurwapen aan Simpson voorwerpen moest afstaan die eerder eigendom waren geweest van de sportheld.

Levenslang

De tenlastelegging die de aanklagers dinsdag indienden tegen Simpson en drie medeverdachten, omvat in totaal elf punten waar maximaal levenslang op staat.

Simpson (60) meent niets verkeerd te hebben gedaan. Hij wilde alleen gestolen spullen terug, zoals persoonlijke foto's.

De ex-sportheld verscheen woensdag geboeid en in een gevangenisoverall in de rechtbank. Op 22 oktober moet hij weer voor de rechter komen.

American football

Simpson was in de jaren zeventig een van de beroemdste spelers van het American football.

De politie arresteerde hem in 1994 op verdenking van moord op zijn vrouw en haar vriend.

Vrijgesproken

Na een lang proces werd hij een jaar later vrijgesproken. In een civiele zaak werd hij later wel verantwoordelijk gesteld voor hun dood en moest hij ruim 24 miljoen euro aan de families van de slachtoffers betalen.