WASSENAAR - Prinses Catharina-Amalia gaat op 10 december van dit jaar naar groep 1 van de Openbare Bloemcampschool in Wassenaar. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandag laten weten.

Waarom er voor deze school in het algemeen en voor een openbare school in het bijzonder is gekozen, is een privézaak, aldus de dienst. Amalia wordt protestants-christelijk opgevoed.

Op 7 december wordt het erfprinsesje vier jaar. Als al het feestgedruis voorbij is, gaat het basisonderwijs voor haar dus beginnen.

Groot

Prins Willem-Alexander vertelde al dat ze zich er erg op verheugt: "Het is echt een doel voor haar, zo van: dán ben je groot." Hij en

Máxima hebben grondig naar de juiste school gezocht. Wel hadden ze haar lang geleden al op de vier basisscholen van Wassenaar ingeschreven. Maar nu is dan toch gekozen voor de Bloemcampschool.

Wachtlijst

Directeur Gerard Coenraad vindt dat 'erg leuk en een hele eer'. Hij is niet bang voor allerlei ouders die hun kind nu ook op deze school willen hebben: "Dat zal niet kunnen. De klassen zitten vol. We hebben al een wachtlijst van vijftig kinderen van nul tot vier buiten ons postcodegebied en er wachten zelfs nog enkele kinderen van binnen het postcodegebied op een plek op deze school." Amalia woont ìn het postcodegebied.

Inhoud

Ouders van leerlingen worden op verschillende manieren bij het onderwijs en de school betrokken. Zo kunnen ze meedenken over de inhoud en richting van de school en meedoen aan verschillende activiteiten van de school.

Er zijn een medezeggenschapsraad, een ouderraad, een schoolkrantredactie, klassenmoeders, leesmoeders, computermoeders en verkeersouders.

Spaans

Met Amalia krijgt de school een leerlinge die al behoorlijk bij de pinken is. Haar moeder spreekt consequent Spaans met haar, haar vader Nederlands. Van mensen die op bezoek komen, pikte ze overigens al Engels op. Volgens haar moeder is het ongelofelijk hoe snel ze dat doet.

Paardrijden

Alexander en Máxima willen hun kind vooralsnog ook kennis laten maken met muziek en paardrijden. Alexander en Máxima proberen Amalia zoals bekend een zo gewoon mogelijke jeugd te geven en hebben de pers gevraagd mee te werken.

Haar vader is bang dat zijn dochter, als ze te vaak door camera's wordt achtervolgd, misschien gefrustreerd raakt en zich bij wijze van spreken opsluit.

Dat lijkt hem voor haarzelf niet goed, maar ook niet voor haar toekomstig functioneren. Ze moet immers wel gewoon als ieder ander levenservaring opdoen, net als hij heeft kunnen doen.

Haar moeder hoopt ook dat ze normaal kan leren, zichzelf kan zijn en op haar gemak veel mensen kan leren kennen.