Matt Damon vermoordt Sean Penn in homofilm

AMSTERDAM - Acteurs Matt Damon en Sean Penn gaan de hoofdrollen vertolken in de nieuwe film van regisseur Gus van Sant. Penn speelt Harvey Milk, een openlijk homoseksueel raadslid in San Francisco.

Hij werd in oktober 1978 vermoord door de conservatieve activist Dan White, gespeeld door Matt Damon.

Dat meldde het valblad Hollywood Reporter dinsdag. De zaak leidde destijds tot veel beroering in San Francisco, dat bekend staat als homohoofdstad van de Amerikaanse westkust.

Milk was de eerste Amerikaanse politicus die voor zijn homoseksuele geaardheid uitkwam. Naast het raadslid schoot de moordenaar ook de burgemeester van San Francisco dood.

Cel

Het gerecht veroordeelde White tot zeven jaar cel. De rechtszaak deed zo niet nog meer stof opwaaien dan de moord zelf: de dader werd ontoerekeningsvatbaar verklaard vanwege zijn suikerverslaving. Hieraan dankt het pleidooi van zijn advocaat ook de bijnaam het 'Twinkie verweer'.

In 1984 waren de moord en de nasleep al onderwerp voor de met een Oscar bekroonde documentaire The Times of Harvey Milk en het toneelstuk Execution of Justice van schrijfster Emily Mann.

Opnames

De opnames van de nog titelloze film van Gus van Sant moeten al eind van het jaar plaatsvinden. Van Sant maakte eerder veelbekroonde producties als Good Will Hunting, Elephant en Drugstore Cowboy.

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie