Amerikaanse actrice Jane Wyman overleden

PALM SPRINGS - De Amerikaanse actrice Jane Wyman is maandag op 93-jarige leeftijd in haar huis in Palm Springs (Californië) overleden. Dit heeft de BBC laten weten.

Wyman was een van Hollywoods toonaangevende actrices in de jaren veertig en vijftig.

Reagan

Ook was zij de eerste echtgenote van de inmiddels overleden ex-president van de Verenigde Staten Ronald Reagan.

De in Missouri geboren Wyman was de dochter van een alleenstaande moeder. Direct na haar geboorte werd ze door buren, de familie Faulks, geadopteerd. Die gaven haar de naam Sarah Jane.

Zangeres

Op jonge leeftijd probeerde ze onder de naam Jane Durrell carrière als zangeres te maken. In 1936 tekende de Amerikaanse een contract bij Warner Brothers en begon haar loopbaan als actrice onder de naam Jane Wyman.

In 1940 trouwde ze met Ronald Reagan, met wie zij in de films Brother Rat en het vervolg Brother Rat and a Baby speelde. Het huwelijk met Reagan hield acht jaar stand.

Oscar

Jane Wyman werd genomineerd voor een Oscar voor haar rollen in The Blue Veil (1951) en Magnificent Obsession (1954). In de jaren zeventig en tachtig was ze vooral op de televisie te zien. Wyman kreeg een Golden Globe voor haar vertolking van Angela Channing in de in de jaren tachtig populaire televisieserie Falcon Crest.

Tip de redactie