AMSTERDAM - Door de oorlog in Irak zal elke vorm van uitbundigheid worden vermedentijdens de Oscar-uitreikingen aanstaande zondag (23 maart). Dit maaktewoordvoerder Gil Cates van de Oscar-organisatie dinsdag in eenpersconferentie bekend: "We willen allemaal dat de show doorgaat. Hetpubliek wil dat en de sterren willen dat. We gaan er een show van maken waarheel Amerika trots op kan zijn".

Hoewel er nog geen afzeggingen binnen zijnhebben sterren als Nicole Kidman al hun twijfels geuit. Ook DanielDay-Lewis, genomineerd voor een Oscar Beste Acteur, weet niet of hij komt."Ik vind het nogal een obsceen idee om grijnzend over de rode loper tewandelen terwijl in Irak onschuldige burgers gedood worden", aldus Day-Lewisin een reactie aan Britse journalisten.

De Oscar-ceremonie werd in zijn-jarige geschiedenis slechts drie keer eerder uitgesteld. In 1938 dooroverstromingen in Los Angeles, in 1968 door de moord op Martin Luther Kingen in 1981 door de aanslag op Ronald Reagan. Uitstel van de show is eenlogistieke nachtmerrie. De agenda¹s van de 3500 uitgenodigde VIP¹s zijndoorgaans het hele jaar volgepland terwijl vliegreizen wederom moeten wordengeboekt en veiligheidsmaatregelen opnieuw genomen moeten worden.