AMSTERDAM - Acteur Matt Damon heeft last van een beknelde zenuw in zijn nek, maar de blessure heeft niets te maken met zijn nieuwste actiefilm The Bourne Ultimatum.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/4840 Zijn veertien maanden oude dochter is de boosdoener. "Ik doe allerlei stunts, maar wordt uiteindelijk geveld door een klein meisje", vertelde de Amerikaan donderdag tijdens een bezoek aan Amsterdam, waar The Bourne Ultimatum zijn galapremière beleefde.

Damon kruipt in The Bourne Ultimatum weer in de huid van Jason Bourne, de voormalige CIA-spion die aan geheugenverlies lijdt. Net als in de eerste twee delen van de trilogie probeert Bourne zijn ware identiteit te achterhalen en ditmaal vallen de puzzelstukjes op hun plaats.

Geweldig

"Toen regisseur Paul Greengrass tekende om de derde film te regisseren, was dat voor mij een reden om ook weer mee te doen. Films maken is een van de leukste dingen om te doen, helemaal als je het met vrienden doet. Het is geweldig om met dezelfde groep mensen om de paar jaar een film te maken", zei Damon.

Vader

Het maken van deel 3 was wel extra vermoeiend, aangezien de acteur in die periode net vader was geworden. "Paul zei op een ochtend tegen me: 'Je ziet er vreselijk uit'. Ik vertelde hem dat ik de hele nacht op was geweest vanwege de baby. Hij zei: 'Dat is perfect. Je ziet eruit zoals Jason Bourne eruit moet zien: oververmoeid'. Mijn dochter was de beste manier om me in te leven in mijn personage."

Werken

Het meisje, dat Isabella heet, heeft zijn leven veranderd. Vroeger bestonden zijn dagen naar eigen zeggen uit werken, sporten en slapen, sinds de geboorte van zijn eerste kind op 11 juni 2006 heeft hij de laatste twee geschrapt.

"Toen ik aan de film begon, had ik een strak lijf, maar naarmate de opnames vorderden veranderde dat. Ik droeg een jasje dat opkroop. De rits schoof steeds meer omhoog, tot hij aan het eind van de opnames onder mijn kin zat."

Vetrolletjes

Hij houdt de vetrolletjes nog wel weg met al die opnames en filmpromotie. Damon keek er naar uit ook Amsterdam aan te doen, bekende hij donderdag. Hij verbleef er een paar jaar geleden enige tijd voor de opnames van Ocean's Twelve. "Ik vind de grachten en de boottochtjes die je er kunt maken het meest bijzonder, dat heb je niet in andere steden."

Hotels

Een huis kopen in Amsterdam, zoals zijn collega en vriend Brad Pitt eerder deed, zit echter nog niet in de planning. "Ik leef al een jaar in hotels en appartementen, dus ik ben allang blij als ik straks weer eens in mijn huis in de Verenigde Staten ben."

Rust

Voorlopig houdt de acteur even rust, maar hij durft Jason Bourne nog niet helemaal vaarwel te zeggen. "Ik denk niet dat ik nog een vierde film maak, maar ik zeg nooit nooit. Misschien als Paul Greengrass me over een jaar of tien vraagt, dat ik het dan toch doe. Voorlopig vind ik het echter wel genoeg zo."

The Bourne Ultimatum draait vanaf 13 september in de Nederlandse bioscopen.