BRUSSEL - België wordt overspoeld met boeken over het eigen koningshuis, het één nog ontluisterender dan het ander. Nu is er een boek van de man die acht jaar privéleraar was van de omstreden prins Laurent.

De auteur, Rudy Bogaerts, is voor de verandering mild over de leden van het koningshuis zelf. Hij is vooral vernietigend over hun raadgevers. De koning en de prinsen worden omringd "door onbekwame idioten" met de kabinetschef voorop, citeert de krant Het Laatste Nieuws Bogaerts.

Hartmassage

Volgens hem is de entourage verantwoordelijk voor de dood van koning Boudewijn in 1993 in zijn buitenhuis in Motril in Spanje. "In Motril was niemand die hartmassage kon doen. Onbegrijpelijk, want Boudewijn had nogal veel hartproblemen.

De dokter uit het dorp kwam na drie uur aan. De koning stierf als een hond."

Vakantie

Over de begeleiding van het zwarte schaap van de familie, prins Laurent, is Bogaerts eveneens zeer kritisch. Na het behalen van zijn eindexamen mocht Laurent op vakantie. De adviseurs van de koning zochten een plek waar de losbollige prins in elk geval geen nachtclub zou kunnen vinden. Het werd Rwanda.

Zeeziek

Laurent moest ook dienen bij de marine omdat zijn broer en zus al bij de luchtmacht en landmacht zaten. Maar Laurent "wordt zeeziek op een boot en kan niet zwemmen", aldus Bogaerts.

De adviseurs planden volgens hem ook een reis voor prinses Mathilde naar Marokko om daar over de aidsproblematiek te praten. De reis moest worden afgezegd. "Logisch: je stuurt toch geen vrouw naar een islamland om over aids te gaan spreken", zegt Bogaerts.

Prins Filip

Ook het weinige vertrouwen van de Belgische bevolking in troonopvolger prins Filip is volgens hem de schuld van de adviseurs. "Als de helft van de Belgen vindt dat Filip nog niet klaar is voor de troon, is dat niet zijn schuld, maar wel die van de idioten die hem omringen", zegt Bogaerts in Het Laatste Nieuws.