AMSTERDAM - Tientallen fans en bewonderaars hebben maandagmiddag in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam het condoleanceregister getekend voor de vrijdag overleden Jos Brink.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/4625

Het theater aan de Amstel had om 12.00 uur de hal geopend waar iedereen het rouwregister kan tekenen.

Druppelsgewijs kwamen mensen maandag binnen in de serene entree van Theater Carré, waar levensgrote portretten staan van Brink en zijn partner Frank Sanders.

Op een tafel liggen twee rouwregisters, omringd door kaarsen en een portret van een jonge Brink, dat de tv-coryfee ooit zelf tekende. Twee grote portretten van Brink sieren ook de buitengevel van Carré.

Wens

Het theater besloot meteen de deuren te openen voor condoleancebezoek, toen het overlijden van Brink bekend werd, zegt directeur Hein Jens. Het was een wens van de artiest dat het publiek in Carré na zijn dood afscheid van hem kon nemen.

"Jos Brink was voor ons belangrijk", aldus Jens. "Hij heeft hier heel veel gestaan, maar hij was ook een van de artiesten met wie we praatten over de toekomst van Carré. Hij vond Carré hét theater van Nederland."

Betrokken

Bezoekers van het rouwregister voelden zich betrokken met Brink, ook al hebben de meesten hem niet persoonlijk ontmoet. "Hij was altijd een steun voor mij in moeilijke tijden", zei een vrouw uit Amsterdam. Ze schreef veel brieven naar hem. "Ik kreeg altijd antwoord. Ik ben een grote fan. Ik heb alles van hem gezien en gelezen."

Gemis

Een man uit Purmerend had van zijn baas een uurtje vrijgekregen om het condoleanceregister te tekenen. "Hij was een fantastisch mens, alles was bij hem tot in de puntjes verzorgd. Die man blijft me altijd bij. Het is een heel groot gemis voor Nederland."

Het condoleanceregister is maandag nog tot 22.00 uur geopend. Op dinsdag en woensdag kunnen bewonderaars terecht in het theater van 10.00 tot 22.00 uur.

Afscheid

Donderdag ligt Jos Brink tussen 09.00 en 11.00 uur opgebaard in Theater Carré, waar het Nederlands publiek dan afscheid van hem kan nemen.

Overlijden Jos Brink